Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obisk trikraljevih kolednikov pri predsedniku Evropskega parlamenta

Objava: 13. 01. 2010 / 10:29
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obisk trikraljevih kolednikov pri predsedniku Evropskega parlamenta

Trikraljeva koledniška akcija se je od svojih začetkov v letu 1959 razvila v enega največjih solidarnostnih gibanj otrok za otroke po vsem svetu

Generalni tajnik Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi, p. Piotr Mazurkiewicz, je včeraj s skupino nemških kolednikov obiskal predsednika Evropskega parlamenta. Skupina enajstih otrok iz nemškega Aachna je gospoda Jerzyja Buzeka pozdravila v poljskem jeziku. Mladi pevci so predsedniku zaželeli trikraljevega blagoslova, mu zapeli nekaj koledniških pesmi, nato pa nad vrati ob glavnem vhodu v Evropski parlament v Bruslju zapisali znamenje » C+M+B « (Christus mansionem benedicat – Kristus, blagoslovi to hišo; to so obenem začetnice imen svetih treh kraljev – Caspar, Michael, Balthasar oz. Gašper, Miha in Boltežar). Pred tem so koledniki trikraljevi blagoslov ponesli tudi na sedež Komisije škofovskih konferenc pri Evropski zvezi.

V Nemčiji se, podobno kot v Sloveniji, okoli 6. januarja, praznika Gospodovega razglašenja, več kot pol milijona kolednikov odpravi na pot od hiše do hiše. Preoblečeni v tri kralje sledijo zvezdi, ljudem prinašajo trikraljevi blagoslov in nad hišni vhod zapisujejo začetnice treh modrih. Obenem zbirajo darove za revne otroke po vsem svetu.

Tudi pri Komisiji škofovskih konferenc pri Evropski zvezi z veseljem podpirajo to tradicijo, ki otrokom omogoča, da pomagajo svojim vrstnikom. Trikraljeva koledniška akcija se je od svojih začetkov v letu 1959 razvila v enega največjih solidarnostnih gibanj otrok za otroke po vsem svetu. Od takrat je bilo zbranih že več kot 690 milijonov evrov, otrokom pa z zbranimi sredstvi pomagajo na področju pastoralnega dela, vzgoje in izobraževanja, zdravstvene oskrbe, prehrane, ter socialne integracije in rehabilitacije. Geslo letošnjega koledovanja je ‘Otroci na poti – Utub yoon bu bees’, sredstva pa bodo namenjena predvsem otrokom iz Senegala.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh