Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objava okrožnice Caritas in veritate

Za vas piše:
Tiskovni urad SŠK
Objava: 07. 07. 2009 / 15:08
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Objava okrožnice Caritas in veritate

Danes, v torek, 7. julija 2009, so objavili tretjo okrožnico papeža Benedikta XVI. z naslovom Caritas in veritate.

Njena vsebina se v sklopu vprašanj dotika občutljivih družbeno-socialnih tem, ki so poseben način povezane s posledicami svetovne finančno-gospodarske krize. Papež Benedikt XVI. s tem besedilom nadaljuje niz okrožnic, ki zadevajo družbeni nauk Cerkve.

Družbeni nauk Cerkve predstavlja sklop načel, smernic in navodil Katoliške Cerkve, ki se v duhu evangelija dotikajo družbenih vprašanj in ponujajo konkretne predloge ali rešitve. Najznamenitejše okrožnice s področja družbenega nauka Cerkve so: Rerum novarum (1891), Quadragesimo anno (1931), Mater et Magistra (1961), Pacem in terris (1963), Populorum progressio (1967), Laborem Exercens (1981), Sollicitudo Rei Socialis (1987) ter Centesimu Annus (1991).

V središče sporočil postavljajo pravičnost, vest, mir, delo, Boga, družino in človeka ter vsa področja, povezana s človekovo dejavnostjo. Družbeni nauk Cerkve si prizadeva za civilno sožitje vseh članov družbe, pravno ureditev države, iskanje skupnega dobrega ter zagotavljanje svoboščin in verske prakse.

Po drugi svetovni vojni se je delo papežev in mnogih teologov na tem področju okrepilo in povečalo, saj je krvavi konflikt pokazal, da je človeška oseba zelo ranljiva in da socialne razmere lahko korenito posežejo v življenje družbe.

Nova papeževa okrožnica z naslovom Caritas in veritate prinaša nove poudarke na področju ekonomsko-gospodarskih zakonitosti. Po papežem mnenju je gospodarska kriza pravi trenutek za razmislek o pravilih, ki vladajo v sodobni družbi tržnega gospodarstva. V okrožnici trdi, da tehnološka kultura, v kateri živimo, pomembno prispeva k človeški svobodi in da nosi tudi odgovornost in dolžnost v skrbi za manj razvite države.

Okrožnica se navezuje na široko področje dela in gospodarstva, saj v ospredje postavlja tiste vrednote, s katerimi bi morali kristjani brezpogojno graditi pravičnejšo družbo, trajnostni razvoj in medsebojno solidarnost. V središču razmišljanja okrožnice Caritas in veritate je vprašanje celostne podobe sodobnega človeka.

Besedilo okrožnice je v več jezikih dostopno na spletni strani:

http://www.vatican.va/holy_father/benedict_xvi/encyclicals/index_en.htm

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh