Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljen papežev program v velikem tednu in ob veliki noči

Objava: 23. 03. 2010 / 08:25
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

Objavljen papežev program v velikem tednu in ob veliki noči

Spomin na zadnjo večerjo v Lateranu, križev pot v Koloseju, velikonočna vigilija in papežev blagoslov 'Urbi et orbi' predstavljajo vrhunce praznovanja letošnjih velikonočnih praznikov

Spomin na zadnjo večerjo v Lateranu, križev pot v Koloseju, velikonočna vigilija in papežev blagoslov 'Urbi et orbi' predstavljajo vrhunce praznovanja letošnjih velikonočnih praznikov. Veliki teden se pričenja na cvetno nedeljo s procesijo s palmovimi vejicami na Trgu sv. Petra v Vatikanu, na ta dan pa v katoliški Cerkvi obhajamo tudi svetovni dan mladih, ki bo letos obeležen na ravni krajevnih Cerkva.

Na veliki četrtek bo papež Benedikt XVI. ob 9.30 z vsemi v Rimu navzočimi kardinali, škofi in duhovniki daroval slovesno krizmeno sveto mašo. Med bogoslužjem v baziliki sv. Petra bo blagoslovil sveta olja, ki jih Cerkev uporablja pri svoji liturgiji, obenem pa bo prisotne duhovnike spomnil na njihove zaobljube ob duhovniškem posvečenju.

V četrtek popoldan, ob 17.30, bo sveti oče v lateranski baziliki obhajal spomin zadnje večerje. Po vzoru Kristusa, ki je svojim apostolom pri zadnji večerji umil noge, bo papež isto storil dvanajstim duhovnikom. Nabirka pri sveti maši bo namenjena za obnovo porušenega semenišča v haitski prestolnici Port-au-Prince.

Na veliki petek, 2. aprila, bo papež ob 17. uri v baziliki sv. Petra vodil obrede v spomin na Jezusovo trpljenje in njegovo smrt na križu. Na letošnji veliki petek se spominjamo tudi pete obletnice smrti papeža Janeza Pavla II. Ob 21.15 se bo sveti oče odpravil k rimskemu Koloseju, kjer bo z verniki s celega sveta molil križev pot. Večerna meditacija ob antičnem Koloseju o trpljenju in smrti Jezusa Kristusa sodi med vrhunce velikonočnih praznovanj v Rimu.

Velikonočna vigilija z blagoslovom ognja in vstajenjsko mašo se prične na velikonočno soboto ob 21. uri v preddverju bazilike sv. Petra. Na velikonočno nedeljo pa bo papež Benedikt XVI. ob 10.15 na Trgu sv. Petra daroval slovesno velikonočno mašo. Opoldne bo z balkona bazilike podelil svoj velikonočni blagoslov 'mestu in svetu', 'Urbi et orbi'.

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh