Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Objavljen program papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 14. 11. 2021 / 19:17
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.12.2021 / 07:03
Ustavi predvajanje Nalaganje
Objavljen program papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo
Obisk na Lesbosu leta 2016 FOTO: Vatican Media

Objavljen program papeževega potovanja na Ciper in v Grčijo

Papež Frančišek bo med 2. in 6. decembrom na apostolskem obisku na Cipru in v Grčiji, v Vatikanu pa so ob koncu tedna objavili natančen program tokratnega potovanja.

Po navedbah spletnega portala Vatican News bo sveti oče tudi tokrat obiskal begunsko taborišče na grškem otoku Lesbos. Obisk Cipra in Grčije bo 35. potovanje v tujino v pontifikatu papeža Frančiška, in prvo, ki ga bo že drugič privedlo na isti cilj, torej otok Lesbos. Frančišek je večkrat obiskal le Assisi, vendar obiski v Italiji z vidika Vatikana v klasičnem smislu ne veljajo za potovanja v tujino.

Frančišek bo že drugič v svojem pontifikatu obiskal begunski otok Lesbos.

Kot je razvidno s programa, bo papež v četrtek, 2. decembra, ob 15. uri pristal v Larnaci na Cipru, nato pa se bo v prestolnici Nikoziji srečal z duhovniki in pripadniki katoliških gibanj. Po sprejemni slovesnosti v predsedniški palači se bo sestal z državnim vodstvom ter s predstavniki civilne družbe in diplomatskega zbora.

Petek 

Petek bo v veliki meri posvečen ekumenizmu s pravoslavjem: Frančišek bo najprej opravil vljudnostni obisk v rezidenci pravoslavnega nadškofa na Cipru, Krizostoma II., nato pa bo v pravoslavni stolnici v Nikoziji nagovoril tamkajšnji sveti sinod. popoldne je predvidena ekumenska molitev z migranti v župnijski cerkvi Svetega Križa v Nikoziji. Edini povsem katoliški dogodek tega dne bo dopoldanska sveta maša na stadionu GPS v Nikoziji.

Logotipa papeževega obiska na Cipru in v Grčiji FOTO: Vatican Media

Sobota

V soboto zjutraj bo Frančišek poletel proti Atenam, kjer je na programu sprejem v predsedniški palači. Po srečanju s predsednikom sledi še eno, tokrat s predsednikom grške vlade Kyriakosom Mitsotakisom, prav tako v predsedniški palači, na istem kraju pa je predvideno tudi srečanje s predstavniki grških oblasti ter s predstavniki civilne družbe in diplomatskega zbora. Popoldne sledi srečanje z grškim pravoslavnim nadškofom Hieronimom II. in njegovo delegacijo, zatem pa še sprejem za katoliške škofe, duhovnike in druge posvečene osebe. Sobota zvečer bo namenjena druženju z grškimi jezuiti.

Kot običajno se bo papež Frančišek tudi v Atenah srečal s sobrati jezuiti.

Nedelja

V nedeljo bo papež poletel na otok Lesbos, kjer se bo v mestu Mytilene sreča z begunci v tamkajšnjem sprejemnen centru. Slovesno nedeljsko bogoslužje bo obhajal popoldne, v koncertni dvorani Megaron v Atenah. Zvečer bo sprejel pravoslavnega nadškofa Hieronima II. na nunciaturi v grški prestolnici, kjer bo v času obiska v tej deželi tudi bival.

Ponedeljek

Zaključek petdnevnega potovanja bo v ponedeljek, 6. decembra, ko se bo sveti oče srečal z otroki in mladimi, gojenci katoliške šole v Atenah, ki jo vodijo sestre uršulinke. V ponedeljek popoldne papeža Frančiška že pričakujejo v Rimu.

Geslo obiska na Cipru je »Tolažite drug drugega v veri«, obiska v Grčiji pa »Da bi bili bolj odprti za Božja presenečenja«.

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh