Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež na Cipru: patriarh Pizzaballa razkriva prve podrobnosti obiska

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 10. 11. 2021 / 09:26
Oznake: Cerkev, Papež, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.11.2021 / 09:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež na Cipru: patriarh Pizzaballa razkriva prve podrobnosti obiska
Papež med srečanjem z begunci na grškem otoku Lesbos FOTO: Vatican Media

Papež na Cipru: patriarh Pizzaballa razkriva prve podrobnosti obiska

Po potrditvi Vatikana, da bo papež Frančišek v začetku letošnjega decembra obiskal Ciper in Grčijo, je latinski patriarh v Jeruzalemu predstavil prve podrobnosti programa obiska svetega očeta.

Na Cipru bo papež med drugim obhajal sveto mašo na stadionu, predvideno je tudi srečanje z migranti in begunci, je v pismu tamkajšnjim duhovnikom in vernikom sporočil nadškof Pierbattista Pizzaballa. Katoliška cerkev na Cipru je pod pristojnostjo latinskega patriarhata v Jeruzalemu. Na programu obiska je tudi srečanje svetega očeta z grško-pravoslavnim nadškofom na Cipru, Krizostomom II.

Ciper po eni strani predstavlja »bogastvo in sijaj, po drugi pa nasprotja in drame Bližnjega vzhoda«.

Nadškof Pizzaballa je izpostavil »možnost srečanja« na Cipru kot ključno povezavo med Evropo in arabskim svetom. Otok po eni strani predstavlja »bogastvo in sijaj, po drugi pa nasprotja in drame Bližnjega vzhoda«, poleg tega pa je »odprto okno v zahodni svet«. Tudi ekumenski dialog in sodelovanje z Grško pravoslavno cerkvijo, ki ji na Cipru pripada večina vernikov, sta odlična, je pojasnil patriarh. To se kaže predvsem v tem, da katoličani za svoje molitve smejo uporabljati tudi pravoslavna svetišča.

Patriarh Pizzaballa je izrecno omenil tudi begunce, ki prihajajo na Ciper, njihovo število pa je glede na število otočanov sorazmerno visoko v primerjavi z drugimi evropskimi državami. Na tem področju Cerkev nudi nujno potrebno in pomembno socialno pomoč.

Število beguncev na Cipru je glede na število otočanov sorazmerno visoko v primerjavi z drugimi evropskimi državami.

Jeruzalemski patriarh je objavil tudi molitev, ki naj bi jo verniki molili v pripravi na Frančiškov obisk. Molitev naj bi vernikom dala občutek občestva, saj se vsi ne bodo mogli udeležiti dogodkov s papežem.

Papež bo Ciper obiskal med 2. in 4. decembrom, nato pa bo za dva dni odpotoval še v Grčijo, kjer ga znova pričakujejo tudi na begunskem otoku Lesbos. Tamkajšnje begunsko taborišče je obiskal že aprila 2016.

Natančnega programa potovanja v Vatikanu še niso objavili. Geslo obiska na Cipru bo: »Tolažite drug drugega v veri«, obiska v Grčiji pa: »Da bi bili bolj odprti za Božja presenečenja«.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh