Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

‘Objokani Ratzinger’

Objava: 21. 04. 2010 / 07:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

‘Objokani Ratzinger’

Močan odmev italijanskih medijev na papeževo srečanje z žrtvami spolnih zlorab med obiskom na Malti

Papežev obisk Malte minuli konec tedna je v italijanskem tisku sprožil močan odmev. Oba največja narodna dnevnika, ‘Corriere della Serra’ in ‘La Repubblica’ sta v ponedeljek o obisku svetega očeta poročala na naslovnicah. Pri tem je bilo poročanje italijanskih novinarjev osredotočeno na nedeljsko srečanje Benedikta XVI. z žrtvami spolnih zlorab na Malti. ‘Corriere della Serra’ je svoj članek naslovil ‘Papeževe solze’, v dnevniku ‘La Repubblica’ pa so pisali o ‘Objokanem Ratzingerju. Rimski dnevnik ‘Il Messaggero’ je pisal o tem, kako ‘papež joče z žrtvami spolnih zlorab’.

V komentarju časnika ‘Corriere della Serra’ so zapisali, da je s tem srečanjem Benedikt XVI. ponovno pokazal, kako ravnati v občutljivih položajih ob srečanju z žrtvami spolnega nasilja. Komentator je potegnil vzporednico med papeževimi srečanji z žrtvami spolnih zlorab v New Yorku in Sydneyu leta 2008, pa tudi med njegovim srečanjem lanskega aprila v Vatikanu s kanadskimi staroselci, ki so jih kot otroke zlorabljali v katoliških internatih.

Sporočilo srečanja je jasno, piše ‘Corriere’: poskrbeti za pravičnost in prositi za odpuščanje v primeru spolne zlorabe ne zadostuje, poiskati je potrebno tudi osebni stik z zlorabljenimi žrtvami.

Papežev obisk so pozitivno ovrednotili tudi malteški mediji. Časniki so pisali o ‘čustvenem slovesu’, objavljene so bile fotografije svetega očeta, ki blagoslavlja najmlajše Maltežane. Enemu izmed časnikov so v ponedeljkovi izdaji priložili celo velik plakat s fotografijo nasmejanega papeža. Pod okoli 120 cm visokim portretom je pisalo ‘Papež je v srcih Maltežanov’. ‘Nasvidenje, Benedikt XVI.’ je bil še eden izmed naslovov, ki jih je bilo v ponedeljek moč prebrati na naslovnicah malteških časnikov.

O obisku pa so se časnikarji razpisali tudi na notranjih straneh. Poročila, reportaže in fotografije so zasedle precej prostora ponedeljkovih izdaj časopisov na Malti. Pogoste so bile fotografije z nedeljskega srečanja Benedikta XVI. z mladimi Maltežani v osrednjem pristanišču na otoku. Prebivalci so papežu pripravili ‘prisrčen sprejem, kot nekdaj svetemu Pavlu, in ga ob prihodu navdušeno pozdravili’.

Osrednja tema pisanja pa je bilo papeževo srečanje z žrtvami spolnih zlorab. ‘Papež je pravilno ravnal’, je zapisal ‘Times of Malta’, ‘zdaj pa je odvisno od našega pravnega sistema, da posname zgled svetega očeta in prav tako ravna, kot je potrebno’.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh