Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obletnica Slovenskega kulturnega društva Ajda Umag

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 18. 05. 2022 / 10:53
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.05.2022 / 13:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obletnica Slovenskega kulturnega društva Ajda Umag
Udeleženci na dogodku. FOTO: OSZS

Obletnica Slovenskega kulturnega društva Ajda Umag

Ob obletnici Slovenskega kulturnega društva Ajda in Dnevu Mestne občine Umag so včeraj pripravili dva slovensko obarvana dogodka, ki se ju je udeležila tudi ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch.

Ministrica si je ogledala odprtje razstave uglednega slovensko-hrvaškega umetnika Janeza Pirnata (Atelje Siparis - Hommage Janezu Pirnatu), in predstavo »Meja sneženja« v izvedbi Slovenskega stalnega gledališča iz Trsta. Praznovanja sta se udeležila tudi nekdanji predsednik Republike Hrvaške Stjepan Mesić in župan mesta Umag Vili Bassanese.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch je društvu Ajda zaželela, da bi še naprej ostajali aktivni in krepili povezanost z matično domovino. FOTO: OSZS

Dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo 

Ministrica je društvu Ajda čestitala za obletnico, prav tako pa tudi ženskemu pevskemu zboru, ki deluje v okviru društva in letos praznuje deseto obletnico delovanja. Pri tem je izpostavila dobro sodelovanje z lokalno skupnostjo. »Tudi preko prijateljskih vezi in spoznavanja drug drugega se namreč rušijo predsodki in strahovi,« je dejala Jaklitscheva. 

Ženski pevski zbor Ajda. FOTO: OSZS

Razstava predstavlja dela Ljubljančana Janeza Pirnata

Razstava, ki so jo namestili v preddverje gledališke dvorane v Multimedijskem centru Ljudske univerze Ante Babič, predstavlja del opusa grafik kiparja, grafika in risarja Janeza Pirnata. Pirnat je ustvarjal v bližini Umaga, kjer je kreiral svoj atelje. Odprtje razstave so oplemenitile članice Ženskega pevskega zbora Ajda. 

Razstava slovenskega grafika Janeza Pirnata. FOTO: OSZS

Ob tej priložnosti je v Umagu gostovalo še Slovensko stalno gledališče iz Trsta, ki so uprizorili predstavo »Meja sneženja«. 

Člani slovenskega stalnega gledališča v Trstu. FOTO: OSZS

SKD Ajda je eno najmlajših slovenskih kulturnih društev na Hrvaškem, ki skozi leta ohranja slovenščino, slovensko kulturo in identiteto, tako s svojim delom kot z branjem slovenskih knjig, ustanavljanjem slovenskih literarnih kotičkov v knjižnicah in organizacijo tečajev slovenskega jezika. Društvo se je tekom let uveljavilo v kulturnem življenju Umaga in okolice.

Nalaganje
Nazaj na vrh