Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnova cerkve sv. Barbare na Ravniku

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 20. 05. 2021 / 12:41
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.05.2021 / 19:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obnova cerkve sv. Barbare na Ravniku
Cerkev sv. Barbare na Ravniku. Leta 2019 so povsem obnovili ostrešje. FOTO: Ivo Žajdela

Obnova cerkve sv. Barbare na Ravniku

Obnovili so že streho in naredili drenažo, letos bi radi obnovili fasado.

Cerkev sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici je klicala po obnovi in mnogi so se odzvali. Obnovili so že streho in naredili drenažo, letos bi radi obnovili fasado.

Cerkev sv. Barbare na Ravniku gotovo ni bila po naključju zgrajena na visokem hribu, od koder se razpira razkošen pogled daleč okoli. Od njene prve omembe leta 1526 dalje lahko sledimo zapisom, ki pripovedujejo, kaj je pomenila domačinom in kaj romarjem.

Cerkev sv. Barbare je bila že dalj časa v zelo slabem stanju

V 18. stoletju, ko je dokončno dobila današnjo podobo, je bilo v cerkvi tudi štirinajst maš letno. Za cerkev v vasici je skrbel ravniški mežnar, ki je še pred dobrega pol stoletja zvonil trikrat dnevno.

Romarji so še pred nekaj leti vanjo prihajali ob sv. Florjanu in sv. Marjeti, velikonočni žegen so vanjo prinašali vsi, ki sodijo pod njen zvon, Ravničani, Novosvečani in Žibršani, pa tudi Hotenjci.

Danes je sv. Barbara, ki s svojo lepo pojavnostjo v prostoru privablja poglede tistih, ki potujejo skozi hotenjsko dolino, še vedno priljubljen cilj popotnikov, izletnikov, domačinov, žal pa je v zelo slabem stanju.


Pogled na podružnično cerkev sv. Barbare z jugovzhoda. FOTO: Ivo Žajdela


Leta 2026 bo minilo 500 let od prve pisne omembe cerkve

V cerkvi že nekaj let ni več cerkvenih obredij, ki so bila pomembna ne le za vernike, ampak tudi za življenje Ravnika in njegove okolice. Njena bogata kulturnozgodovinska notranjost, ki hrani baročni kip sv. Barbare, z letnico 1725 datiran veliki t. i. črni oltar, stranska oltarja iz delavnice Jurija Tavčarja, poslikano prižnico Štefana Šubica iz leta 1859 in dragoceno stolpno uro iz leta 1875, je trenutno zaradi varnostnih razlogov zaprta. Velja omeniti, da so iz cerkve pred desetletji ukradli več kipov.

Odločitev za obnovo

Leta 2026 bo minilo 500 let od prve pisne omembe cerkve sv. Barbare na Ravniku nad Hotedršico in verniki si želijo, da bi jih takrat pozdravila lepa, obnovljena.


Ravnik, cerkev sv. Barbare na Ravniku pri Hotedršici pred obnovo. Foto: Robert Brus


Skrbijo za bogato spletno stran

Dr. Robert Brus pri obnovi koordinira delo in prizadevanja iniciativne skupine, ki je pred dobrima dvema letoma tudi dala pobudo za začetek bolj intenzivnih aktivnosti za obnovo cerkve. Pove, da iniciativna skupina, katere člani so domačini in tudi nekateri strokovnjaki od drugod, župniji in gospodarskemu svetu pomaga pri zbiranju sredstev in pridobivanju predračunov.

»Ustvarila je spletno stran in jo vzdržuje, skrbimo za pridobitev potrebnih pogojev in soglasij Zavoda za varstvo kulturne dediščine, prijavljamo se na občinske in državne razpise za obnovo kulturnih spomenikov ter skrbimo za pripravo informacijskega materiala in obveščanje javnosti o poteku obnove.« 

Celostna obnova cerkve

Za rešitev cerkve sv. Barbare so predvideli naslednje nujne posege: prenovo dotrajane strehe, obnovo odpadajoče fasade, sanacijo dotrajanih ter razpadajočih oken in vrat, ureditev okolice (dostop, kamnita ograja, parkirišče, info table), izdelava konservatorskega načrta za prenovo notranjosti, restavriranje in konserviranje notranjosti (ometi, oltarji, kipi), ureditev stopnišča, ki omogoča dostop do zvonika.


Podružnična cerkev sv. Barbare, glavni oltar, kip zavetnice. FOTO: Ivo Žajdela


Letos želijo obnoviti fasado, kar bo velik finančni zalogaj

Po tem, ko so leta 2019 povsem obnovili ostrešje, so leta 2020 okrog cerkve naredili celovito drenažo, ki omogoča sušenje sten. Pregledali in utrdili so temelje cerkve, uredili odvodnjavanje meteorne vode s strehe, del strelovoda v tleh ter dvorišče in del okolice cerkve.

Iniciativna skupina je Župniji Hotedršica in njenemu Gospodarskemu svetu za bližnjo prihodnost predlagala in jima bo pomagala najprej pri utrditvi dela zidu v zakristiji ter pri obnovi ali zamenjavi dotrajanih oken in vrat, za kar je že izdano kulturnovarstveno soglasje.

Izdeluje projekt za izgradnjo ceste do vodohrana, ki jo bo mogoče uporabljati tudi za dostop do cerkve. V letu 2021 želijo obnoviti fasado, kar bo velik finančni zalogaj.
_ _ _

*Več v reportaži v tedniku Družina (21/2021).*

*Družina na facebooku TUKAJ.*

*Družina na twitterju TUKAJ.*


Cerkev ima bogato notranjost. FOTO: Ivo Žajdela

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh