Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obnovljen zvonik v Kamnjah

Za vas piše:
p b
Objava: 14. 01. 2019 / 08:10
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.01.2019 / 08:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Obnovljen zvonik v Kamnjah

V Kamnjah na Vipavskem smo na sv. tri kralje s škofovim blagoslovom in mašo sklenili obnovo 262 let starega zvonika.
V Kamnjah na Vipavskem smo na sv. tri kralje s škofovim blagoslovom in mašo sklenili obnovo 262 let starega zvonika in mu, kakor upamo, za nadaljnjih 200 let podaljšali potrebno zdravje.

Mojstrovina Andreja Pretnarja, čigar kamniti obrazni relief so delavci odkrili pod zadnjim venčnim zidcem, je nastala leta 1757, v času prvega goriškega nadškofa Attemsa. Ta se je ob prevzemu službe leta 1750 zavzel za pospešeno obnovo starih ter zidavo novih cerkva in zvonikov tudi v Vipavski dolini. Mojster Pretnar pa je imel pri teh delih pomembno vlogo in velike zasluge.

Zdravljenje farnega zvonika je zahtevalo veliko strokovnega in odgovornega dela, saj je bil stolp zaradi številnih potresov, vojska in ujm razmajan, material pa precej utrujen.

Pri lanski obnovi so delo prvih zidarjev od blizu spoznavali, občudovali, pa tudi sodili domači prostovoljci, poklicni zidarji, strokovnjaki za zdravljenje kamna, krovci, pleskarji, napeljevalci strelovoda … vsi, ki so pod vodstvom podjetnika Marka Rovtarja, skrbnega nadzornika Branka Hlača in našega župnika Rafka Klemenčiča začeto delo srečno pripeljali do konca.



Zvoniki so kakor skrbni gospodarji: vztrajajo do konca tudi tedaj, ko se okoli njih vse podira. Seveda, če so zidani na skali.



Sklepno slovesnost je vodil koprski škof Jurij. Z njim so somaševali župnik Rafko Klemenčič, urednik Ognjišča Božidar Rustja in škofov tajnik Blaž Lapanja. Bila je povod za veliko veselje, ki se je po obredih nadaljevalo v župnijski dvorani. Naš ordinarij je poudaril, da se tudi z dejanji, kot so blagoslovi cerkva ali zvonikov, bližamo novim časom. O božiču blagoslavljamo predvsem domove, da bi v njih vladal mir, o novem letu sedanje in prihodnje čase, o svetih treh kraljih pa pota, ki nas vodijo k Bogu.



Po cerkvenih obredih smo nazdravili vsem, ki so kljub muhastemu in mokremu, hladnemu in vetrovnemu vremenu od konca septembra do konca decembra opravili veliko delo. Z njim so ohranili tudi staro in priljubljeno silhueto župnijskega središča ter spet poudarili pomen zvonika-kažipota za večnost.



Z obnovo farne cerkve, ki se je leta 2015 začela s prenovo vzhodne fasade in sklenila z obnovo zvonika, smo dospeli do zadnje tretjine načrtovanih del, ko bosta prišli na vrsto južna in severna stran cerkve. (Več si lahko preberete in ogledate na spletni strani Župnije Kamnje.)

Vsem, ki so zavihali rokave, tvegali zdravje in življenje ter velikodušno pomagali z denarjem, iskren Bog plačaj. Opravili so veliko delo!


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh