Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obročkali so mladiče štorkelj

Za vas piše:
Janez Kuhar
Objava: 15. 07. 2022 / 10:02
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2022 / 10:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obročkali so mladiče štorkelj
Štiri mlade štorklje v gnezdu v Lahovčah. FOTO: Janez Kuhar

Obročkali so mladiče štorkelj

Bela štorklja, ki se pojavlja v Sloveniji na celotnem območju gnezdi do dvesto parov in v mnogih okoljih predstavlja znanilca sreče v kraju kjer gnezdi, še posebej pri tisti hiši in prinaša blaginjo. Skoraj izključno gnezdijo v urbanem okolju na strešnih slemenih, dimnikih ter na električnih in gnezdilnih drogovih. Letos na Gorenjskem gnezdijo štorklje na štirinajstih lokacijah, lani na enajstih.

V torek popoldne, 28. junija, jih je Dušan Dimnik obročkal v župniji Cerklje z dvigalom v Cerkljah in Lahovčah. V gnezdu na župnijskem dimniku v Cerkljah je obročkal štiri mladiče, prav tako štiri mladiče tudi v Lahovčah, kjer je štorklja letos naredila novo gnezdo na dimniku. 

Za obročkanje je poskrbela občina Cerklje na Gorenjskem.

Dušan Dimnik se z obročkanjem ptic ljubiteljsko kot zunanji sodelavec Prirodoslovnega muzeja Slovenije ukvarja že osemnajst let. FOTO: Janez Kuhar

Prvo gnezdo štorkelj na Gorenjskem je bilo v Lahovčah leta 1999 na dimniku stanovanjske hiše Staneta Vrtnika. Nekateri posamezniki, ki so jim štorklje posebno ljube, pa jim postavijo umetna gnezdišča. 

Kot je pojasnil Dušan Dimnik, zunanji sodelavec Slovenskega centra za obročkanje ptic pri Prirodoslovnem muzeju Slovenije, se s tem ljubiteljsko ukvarja že osemnajst let.

Mlade štorklje v gnezdu na dimniku župnišča v Cerkljah. FOTO: Janez Kuhar

Glavni namen obročkanja ptic je pridobivanje podatkov za namene raziskav in varstva narave. »Mlade bele štorklje najlaže zaznamujemo z obročki v gnezdu, ko še ne letijo,« je razložil Dimnik, ki to počne z dovoljenjem Ministrstva za okolje in prostor, ki ga vsako leto za obročkovalce pridobi Prirodoslovni muzej Slovenije.

Kupi v trgovini

Svet vrtnih živali
Dom in vrt
44,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh