Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Skrb za živali v poletni vročini, ki se bo stopnjevala ves teden

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 17. 07. 2022 / 00:30
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 17.07.2022 / 08:42
Ustavi predvajanje Nalaganje
Skrb za živali v poletni vročini, ki se bo stopnjevala ves teden
Kot odgovorni lastniki smo dolžni poskrbeti, da tudi naši štirinožni prijatelji prijetno preživijo poletne mesece. FOTO: Pexels

Skrb za živali v poletni vročini, ki se bo stopnjevala ves teden

Vročim dnem se v poletnem času ne moramo izogniti. V naslednjih dneh se bo vročina stopnjevala in dosegla vrhunec proti koncu tedna. Prav tako kot je vroče nam, je v teh sončnih dneh tudi živalim, zato moramo lastniki poskrbeti za ustrezno zaščito naših ljubljenčkov pred vročino in drugimi poletnimi nevšečnostmi.

Za nasvete, kako v vročih poletnih dneh ravnati z domačimi živalmi, smo se obrnili na veterinarko in profesorico na Biotehniški šoli Maribor Branko Malinger.

Kako torej skrbeti za domače živali v poletnih mesecih?

V poletnih mesecih moremo ustrezno poskrbeti tudi za naše živali. Pse tako vodimo na sprehode zgodaj zjutraj in pozno zvečer. Živali naj imajo ustrezno zavetje, kamor se lahko skrijejo pred žgočim soncem. Prav tako je zelo pomembna vedno sveža in hladna voda, ki jo moramo poleti še pogosteje zamenjati. Tudi živino na pašnikih je potrebno vedno oskrbeti z vodo oziroma ji omogočiti pitni vir. V hlevih pa moramo imeti urejeno ventilacijo ali jih redno zračiti.

Večina psov se najbolje počuti pri temperaturi zraka med 16 in 20 stopinj Celzija. FOTO: Pexels

Katere živali najbolj občutijo vročino in katere so najbolj dovzetne za vročino?

Našim živalim je poleti še bolj vroče kot nam, saj nimajo enakega načina ohlajanja kakor mi. Ljudje se ohlajamo prek žlez znojnic, le teh pa živali nimajo oziroma jih imajo le nekaj (psi jih imajo na primer na blazinicah). Zato je še bolj pomembno, da niso izpostavljeni vročini. Med bolj dovzetnimi za vročino so posamezne pasme psov, ki spadajo v tako imenovane brahiocefalike. To so psi s kratkimi gobčki, ki imajo zožene dihalne poti in s tem oteženo dihanje ter moteno ohlajanje telesa. Takšne pasme so na primer mopsi, bokserji, francoski buldogi in pekinezerji.

Kako se ukrepi razlikujejo glede na to, ali imamo domače ljubljenčke ali rejne živali?

Razlika med domačimi ljubljenčki in rejnimi živalmi je predvsem v nastanitvi oziroma v okolju, v katerem živijo. Rejne živali so večinoma v hlevu, kjer je urejena ventilacija in dovod sveže vode. Paziti moramo le, če tega dvojega nimamo urejenega, da jim hleve zračimo in redno menjujemo vodo. Pri domačih ljubljenčkih pa ne smemo pozabiti na sprehode ob pravem času, paziti moramo na njihove blazinice (ne sprehajamo jih po vročem asfaltu, saj se lahko opečejo) in nikoli jih ne puščamo v avtomobilih, saj se v avtomobilu temperatura zelo hitro dviga.

Če je zunaj 30 stopinj Celzija, temperatura v avtomobilu po 30 minutah naraste na 46 stopinj Celzija, kar je tako za nas kot živali usodno. VIR: Liliput Lounge

Kako ravnati, če v vročini opazimo, da je žival zaprta v avtu?

V primeru, da vidite žival na vroč dan zaprto v avtu, morate najprej obvestiti policijo in Upravo Republike Slovenije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. Uradni veterinar nato odredi ustno odločbo v skladu s svojimi pooblastili. Policija lahko nato poskuša izslediti lastnika in če vse to ne obrodi sadov, lahko policija tudi na silo vstopi v avto. Vi kot očividec lahko pomagate poiskati lastnika, tako da raziščete okolico, izprašate mimoidoče, če vedo, od koga je avtomobil in podobno.

Zgolj nekaj minut v avtu, ki stoji pod sončno pripeko, je lahko za psa usodnih. FOTO: Unsplash

Kakšne znake kažejo živali ob vročinskem udaru?

Lastniki najpogosteje opazijo, da njihov ljubljenček neprestano močno sope, se slini, včasih celo bruha. Postanejo tudi zelo nemirni in živčni. Žival je lahko nekoordinirana in kaže motne ravnotežja. Najprej so sluznice močno pordele, če pa taki živali ne nudimo dovolj hitro pomoči, sluznice pomodrijo, pojavijo se krči, izguba zavesti in pogin.

Toplotni udar je življenjsko ogrožajoče stanje, ki se pojavi zaradi prekomernega dviga telesne temperature. Zaradi tega lahko pride do šoka, odpovedi organov in celo do smrti. Ta dvig temperature je lahko posledica izpostavljenosti vašega psa visokim temperaturam ali prekomerni aktivnosti v toplem in sončnem vremenu.

Kakšne ukrepe priporočate pri prevozih živali?

Poznamo dva različna prevoza živali. Eden je komercialni prevoz živali z namenom nakupa ali prodaje živali, drugi pa je nekomercialni, za katerega je značilno, da žival potuje skupaj z nami in se z nami tudi vrne domov. Za oba so urejeni predpisi, kako je treba ravnati pri nakladanju in razkladanju živali, kakšno mora biti transportno sredstvo in kakšni so pogoji, ki jih moramo nuditi med prevozom. Poskrbeti moramo tudi za varnost psa v avtu, in sicer ga lahko pripnemo s posebnimi varnostnimi pasovi za pse ali jih namestimo v ustrezni transportni boks.

Poleti pri marsikaterih lastnikih kosmatinčkov prihaja do dileme, ali naj vzamejo na dopust tudi svojega ljubljenčka. Je smiselno ob visokih temperaturah peljati svojega ljubljenčka s seboj na dopust/na plažo? 

Lastnikom psov in mačk, ki peljejo svoje živali s sabo na morje, predvsem svetujem, da se odpravijo na pot v zgodnjih urah ali ponoči, imajo dovolj postankov in seveda ne pozabijo na vodo. Veliko družin ima svojega ljubljenčka kot družinskega člana in menim, da če se ustrezno pripravimo, je lahko dopust s kužkom ali z muco čudovit. Seveda moramo individualno oceniti našega psa, kako prenaša daljšo vožnjo in vročino, kako je socializiran do drugih psov in ljudi. Na plažo se seveda ne odpravimo v največji vročini, ki tudi za nas ni najboljša. Če poznamo vse nevarnosti poletne vročine, kot so toplotni udar, opečene blazinice zaradi vročega asfalta, piki žuželk in podobno, ter se na vse te zadeve ustrezno pripravimo oziroma jih preprečimo, bo naš dopust s hišnim ljubljenčkom prijeten in sproščujoč.

Pomembno je vedeti, da s psom ne smemo na plaže, na katerih znak označuje njihovo nezaželjenost. FOTO: Pexels

Kako lahko živali, ki je doživela vročinski udar, pomagamo?

Za žival je najbolj pomembno, da ji znižamo povišano telesno temperaturo. Žival čim prej prestavimo v senco in jo začnemo ohlajati. Ohladimo jo lahko z hladno vodo, ki ne sme biti ledena, ali z mokrimi brisačami. Najprej hladimo tačke in se nato pomikamo proti hrbtu. Žival je potrebno čim prej odpeljati k veterinarju, ki jo bo ustrezno oskrbel in naredil tudi analizo krvi, saj lahko pride tudi do neravnovesja elektrolitov in odpovedi organov. Toplotni udar lahko zelo hitro napreduje, zato je pomembno, da delamo predvsem preventivno.

Kaj pa druge nevarnosti, ki prežijo na ljubljenčke v poletnih mesecih? 

Piki žuželk so pri psih kar pogosti, predvsem zaradi njihove radovednosti in raziskovanja okolice. Večinoma piki ne predstavljajo večjih težav, razen če se pri živali razvije alergijska reakcija. Lastniki bodo opazili močno oteklo mesto na področju pika, oteženo dihanje, splošno slabo počutje, lahko tudi bruhanje in izguba zavesti. Takšno žival je potrebno takoj odpeljati k veterinarju, ki bo žival ustrezno oskrbel. Proti klopom in komarjem pa obstaja kar nekaj preventivnih pripravkov, ki ji naj lastnik redno uporabljajo.

 V poletnih mesecih obstaja tudi nevarnost pika čebel in os. FOTO: Pexels

Smo po vašem mnenju Slovenci dovolj poučeni o oskrbi živali pri vročinskem udaru?

Menim, da smo dokaj dobro poučeni o toplotnem udaru in jih na srečo v ambulantah nimamo zelo veliko. Vseeno pa bi opozorila predvsem lastnike kratkogobčnih psov, pri katerih se lahko toplotni udar pojavi že v toplejših pomladnih mesecih. Seveda je ozaveščanje lastnikov o preprečevanju, znakih in prvi pomoči pri toplotnem udaru vedno dobrodošlo.

Pred nami so lepi poletni dnevi, poskrbimo, da nam bo v družbi naših kosmatincev lepo in bomo brezskrbno uživali sončne dneve.

Kupi v trgovini

Živali nam govorijo
Za otroke
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh