Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Žival naj ima na voljo dovolj vode in senco

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 21. 06. 2022 / 08:07
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.06.2022 / 08:22
Ustavi predvajanje Nalaganje
Žival naj ima na voljo dovolj vode in senco
Tudi živali težje prenašajo vročino. FOTO: Pexels

Žival naj ima na voljo dovolj vode in senco

Ta teden se bodo temperature povzpele nad 30 stopinj Celzija, zato so v Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin izdali opozorila in navodila za ravnanje z živalmi. Med ključne ukrepe spadajo predvsem zadostna količina vode, zadrževanje v senci in omejitev prevoza živali na zgodnje jutranje ure ali ponoči.

Kot poudarjajo v upravi, imajo visoke temperature močan vpliv tudi na počutje živali, vsaka vrsta pa ima svoj način prenašanja visokih temperatur. »V prvi vrsti je treba omeniti potrebo po zadostnem vnosu vode, ki jo žival pri visoki temperaturi pospešeno izgublja. Zagotavljanje zadostne količine čiste pitne vode je tudi zakonska obveza skrbnika živali, torej vsakogar, ki odgovarja za žival, ne glede na to, ali je njen lastnik ali zanjo le skrbi.«

Žival naj ima zagotovljeno senco

Drugi pomemben dejavnik tveganja za živali je neposredna izpostavljenost soncu. »Zato je nadvse pomembno, da se živalim, ki so nameščene na prostem, zagotovi možnost, da se umaknejo v senco. Ta je lahko bodisi naravna (drevesa in grmovje) ali umetna (nadstreški).« Posebno pozornost je treba zagotoviti živalim, ki so privezane in se ne morejo umakniti pred soncem, prav tako je pomembno, da se rejnim živalim, ki stalno bivajo v objektih, »pri visokih zunanjih temperaturah zagotovi ustrezno zračenje, ki preprečuje prekomerno povišanje temperature v prostoru in zagotavlja boljšo kakovost zraka.«

Živali, ki so na prostem, morajo imeti možnost, da se umaknejo v senco. FOTO: Pexels

Temperatura v vozilu naj ne bo več kot 35 °C

V posebej občutljivih razmerah se znajdejo živali v času prevoza. »Temperatura v prevoznem sredstvu, kjer se prevažajo živali, ne sme preseči 35 °C. To je na prevoznih sredstvih, ki niso klimatizirana, težko ali nemogoče doseči pri zunanjih temperaturah, višjih od 35 °C. Zato je načrtovanje poti izjemnega pomena. Z ustreznim načrtovanjem odhoda v zgodnjih jutranjih urah ali ponoči in z ustreznim načrtovanjem postankov, je mogoče preprečiti ali omejiti izpostavljenost vročini na cesti ob morebitnih zastojih,« opozarjajo v upravi.

Glavni napotki pri ravnanju z živalmi v primeru visokih temperatur:

  • nikoli ne puščajmo živali v zaprtem parkiranem avtomobilu,
  • sveža pitna voda naj bo vedno na voljo,
  • živali omogočimo dostop do sence in hladnejših mest (hladne površine),
  • sprehode in druge fizične aktivnosti omejimo na jutranje in večerne ure,
  • posebno pozornost namenimo psom brahicefaličnih pasem (kratek gobček), ki imajo zaradi svojih anatomskih značilnosti večje težave z uravnavanjem telesne temperature. Te pasme psov je še posebej priporočljivo hladiti z vodo.

Kaj, če pride do vročinskega udara?

V Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin svetujejo, da je treba ob vročinskem udaru žival nemudoma premakniti v zračen prostor ali senco in jo ohlajati z vodo (tuš, gumijasta cev, reka, jezero, morje in podobno), glavo pa naj ima dvignjeno. Ko žival ohladimo, je treba poiskati veterinarsko pomoč.

Kupi v trgovini

Živali nam govorijo
Za otroke
19,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh