Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Obsežni napadi v Zaporožju, Harkovu in Kijevu

Za vas piše:
M. M.
Objava: 10. 02. 2023 / 11:11
Oznake: Svet, Ukrajina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 10.02.2023 / 11:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Obsežni napadi v Zaporožju, Harkovu in Kijevu
Po enem od nedavnih napadov v Kijevu. FOTO: Twitter

Obsežni napadi v Zaporožju, Harkovu in Kijevu

Iz Ukrajine prihajajo poročila o novih obsežnih napadih. Ruska stran naj bi z raketami in droni izvedla napade v regijah Zaporožje in Harkov ter Kijevu.

Po ukrajinskih navedbah so ruske sile danes na regiji Harkov na severovzhodu in Zaporožje na jugu države izstrelile okoli 35 raket zemlja-zrak S-300, ki jih v zraku ni mogoče uničiti s protiletalsko obrambo.

V eni uri 17 raketnih napadov

Mestne oblasti so sporočile, da je del mesta Zaporožje brez elektrike in da so v zgolj eni uri zabeležili 17 raketnih napadov, kar je največ od začetka ruske invazije na Ukrajino pred skoraj letom dni.

V severovzhodni regiji Harkov, ki meji na Rusijo, pa so zaradi raketnih napadov izbruhnili požari, je povedal regionalni guverner Oleg Sinegubov. Tudi del mesta Harkov je brez elektrike, je sporočil na Telegramu in dodal, da so zabeležili deset napadov. Kot so na Twitterju zapisali na ukrajinskem zunanjem ministrstvu, zvočni alarmi že več ur naznanjajo napade na različnih koncih države.

Vzpostavitev mednarodnega centra za pregon kaznivih dejanj

O obsežnem ruskem napadu poročajo dan po tem, ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski končal obisk v več evropskih državah in se udeležil vrha EU v prizadevanjih, da bi dobil več orožja z dolgim dosegom in lovskih letal.

Na vrhu so med drugim podprli vzpostavitev mednarodnega centra v Haagu za pregon kaznivega dejanja agresije nad Ukrajino in mirovni načrt v desetih točkah ukrajinskega predsednika Zelenskega. Za ta načrt bo EU skupaj z Ukrajino skušala dobiti čim širšo mednarodno podporo.

Prihodnost Ukrajine je v EU

Evropski svet je še enkrat več zagotovil podporo pri obnovi Ukrajine, pri čemer EU skupaj s partnerji krepi prizadevanja glede uporabe sredstev, zamrznjenih v okviru sankcij proti Rusiji.

Voditelji članic EU so prav tako pozdravili reformna prizadevanja Ukrajine in jo spodbudili, naj nadaljuje po tej poti in izpolni pogoje za članstvo v EU. Kot so še navedli, EU podpira Ukrajino pri njenih prizadevanjih, in poudarili, da je njena prihodnost v Uniji, je poročala STA.

Zelenski želi začetek pristopnih pogajanj še letos

Ukrajinski predsednik se je četrtkovega vrha voditeljev EU udeležil osebno. Predtem jih namreč redno nagovarjal prek videopovezave. Zahvalil se jim je za dobave orožja in poudaril, da je treba biti hitrejši od Rusije. Izrazil je prepričanje, da bo Ukrajina »postala del Evropske unije«. Želi si, da bi se pristopna pogajanja za članstvo v EU začela še letos.


Nalaganje
Nazaj na vrh