Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od 23. avgusta hitri testi plačljivi

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 20. 07. 2021 / 14:11
Oznake: Covid, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 20.07.2021 / 16:41
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od 23. avgusta hitri testi plačljivi
Minister Poklukar: »Cepiva je dovolj, da se lahko cepijo vsi.« FOTO: Ministrstvo za zdravje

Od 23. avgusta hitri testi plačljivi

Minister za zdravje Janez Poklukar je na današnji novinarski konferenci povedal, da je vlada sprejela uredbo o izvajanju presejalnih programov za zgodnje odkrivanje okužb, ki bo v veljavo stopila 23. avgusta.

Kot je poudaril minister Poklukar je razlog za tako odločitev v dejstvu, da je danes cepiva dovolj, da se lahko vsi cepijo, in da je po oceni stroke cepljenje najboljša in edina prava zaščita pred covidom-19. Najvišja napovedana cena za samoplačnike je 12 evrov.

Kdo bo oproščen plačila?

Gre za uporabnike zdravstvenih storitev, oskrbovance socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke. Med izjemami so še posamezniki, ki se zaradi medicinskih razlogov ne smejo cepiti in jih morajo dokazati s potrdilom zdravnika. V šolah bo še naprej potekalo samotestiranje s hitrimi testi. Minister je napovedal, da bodo način izvajanja določili skupaj s šolskim ministrstvom. 

V ponedeljek so pristojni opravili 1734 PCR-testov na okužbo z novim koronavirusom. Pozitivnih je bilo 88, kar predstavlja dobrih 5 odstotkov. To je največ potrjenih okužb na dan po 17. juniju. 

»Prihaja nov val«

Na novinarski konferenci je sodeloval tudi direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje dr. Milan Krek, ki je dejal, da prihaja nov val, »zato je pomembno, da pred potovanjem preverite, kakšno je stanje v državi, kamor potujete ter hkrati načrtujete, kako boste prišli nazaj, saj se razmere zelo hitro spreminjajo. Pred potovanjem se cepite, saj boste na ta način zaščiteni.«

Tudi v našem okolju je vse bolj prisotna delta različica. Trenutno sta najbolj obremenjeni JV Slovenija in Posavska regija. Kar zadeva maturante, ki so se vrnili iz Španije, je skupaj aktivno okuženih 205 dijakov, sekundarnih okužb je 94. V karanteni je 760 oseb. Največ uvoženih primerov v zadnjem tednu prihaja iz Španije (57), Hrvaške (42) in Srbije (8).

Celotna novinarska konferenca je dostopna na tej povezavi.

Aplikacija za mobilne naprave zVem

Nacionalni inštitut za javno zdravje je v petek na določenih spletnih mestih za pametne telefone izdal aplikacijo zVEM, ki združuje vse pomembne storitve eZdravja za paciente, hkrati pa omogoča tudi shranjevanje digitalnih COVID potrdil v ločeni zbirki, ki je na voljo tudi brez aktivne povezave s spletom.

Aplikacija omogoča naslednje storitve:

-    pregledovanje zdravstvene dokumentacije (izvidi, pooblastila in druga dokumentacija);

-    pregledovanje izdanih in uporabljenih eReceptov;

-    pregledovanje eNapotnic in eNaročil;

-    pregled čakalnih dob;

-    izdaja in shranjevanje digitalnih covid potrdil (DCP), ki se uporabljajo za potovanja znotraj EU in v nekaterih drugih državah.

Za vstop na portal zVEM in polno uporabo aplikacije mora uporabnik imeti registriran račun zVEM in se prijaviti vanj s kvalificiranim digitalnim potrdilom ali pa prijavnega mehanizma smsPASS. Za uporabo zbirke DCP brez povezave z internetom pa prijava ni potrebna – uporabnik mora zgolj skenirati QR-kodo svojega potrdila DCP in to se bo shranilo v napravi. Na enem telefonu lahko shranimo potrdila za celo družino.








Kupi v trgovini

Danielov post
Zdravje
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh