Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Bovca do Kobarida

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:30
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Od Bovca do Kobarida



Pred tremi leti smo v tej rubriki predstavili Soško pot od izvira Soče do meje Triglavskega narodnega parka, tokrat pa bomo sprehod po kraljestvu smaragdne reke nadaljevali do Kobarida. Držali se bomo dobro označene poti Alpe-Adria, ki v prvem delu obišče več drugih naravnih znamenitosti, pozneje pa se spogleduje tudi s Sočo. Čeprav je izlet nižinski, ga ne smemo vzeti zlahka. Zanj bomo namreč porabili toliko časa in moči kot za vzpon na visoke vrhove, ki nas bodo spremljali med hojo.

Pohodniška pot Alpe-Adria od vznožja Velikega Kleka (Grossglocknerja) do Milj v Italiji je dolga približno 750 kilometrov. V brezplačnem vod­niku, ki ga lahko dobimo v TIC Kobarid, je razdeljena na 37 etap. Petindvajseta etapa gre od Bovca do Drežnice, vendar lahko malo pred njenim koncem prestopimo na pot, ki nas pripelje do Kobarida.

Iz središča Bovca krenemo do bencinske postaje na jugoza­hodnem koncu naselja, od tam pa do vasi Plužna, kamor je namenjena tudi bovška sprehajalna pot B2. Za vasjo si lahko ogledamo dvanajstmetrski slap Virje in izvir potoka Glijuna, nato pa se mimo akumulacijskega jezera HE Plužna (eden od krakov poti B2 pripelje naravnost do njega) spustimo do igrišča za golf. Od tam nadaljujemo mimo hidroelektrarne do glavne ceste, gremo po njej kakšnih dvesto metrov ter zavijemo proti hišam­ na desni. Dobro vzdrževana (po­košena) pot se spogleduje z gozdnim robom, pohiti skozi kamp, preskoči potok in hudourniško strugo ter obstane pod mogočnim, 106 metrov visokim slapom Boka.

Mimo razgledišča pod slapom se vzpnemo na greben, s katerega nadaljujemo do naselja Žaga. Za mostom čez Učjo takoj zavijemo navzdol in se med gostim rastlinjem sprehodimo do Soče. Močen tok prinese izza ovinka dva nabito polna rafta, po krošnjah zaštropota dež, ki se je skuhal nad bližnjim Stolom. Pot se znova odmakne od reke in skrije med gosto zelenje, iz katerega pokukamo šele pri Srpenici. Za vasjo so pred štirimi leti odprli 63 metrov dolg viseči most »Lipuc« (pred njim je studenec), ki nas popelje na drugo stran reke. Tam moramo precej navkreber, vendar je trud bogato poplačan z gozdnimi jagodami in pogledi na barvite metulje.

Ko se spustimo do mosta pri Trnovem ob Soči, lahko ostanemo na levi strani reke. Lahko pa gremo čezenj, se pri naslednjem mostu vrnemo na to stran (steza ob vodi je ponekod ozka, zato lahko zavijemo tudi skozi vas) in krenemo v breg, kjer se znova pridružimo prvotni poti proti naselju Magozd. Ob njej čez nekaj minut zagledamo votlino, iz katere teče potok. Malo naprej se nam z desne pridruži neoznačen kolovoz. Če se po njem spustimo skoraj do konca, to je do ostrega ovinka v desno, in pokukamo med zelenje, odkrijemo ozko stezico. Lesen stebriček ob njej nam sporoča, da smo na Soški poti, ki se kmalu stisne k navpični steni. Globoko pod nami šumi reka, ki se za trenutek umiri v tolmunu Otona, nato pa med velikimi balvani odhiti naprej. Steza se spusti skoraj do struge, krene mimo klopi po stopnicah navkreber in po strmem žlebu znova navzdol.

Ko se sence zlijejo v mrak, prispemo do široke poti proti slapu Kozjak. Po njej nadaljujemo naravnost ob Soči do travnika in ceste, ki nas pripelje do Napoleonovega mostu pri Kobaridu. Napoleon je pred dvesto leti doživel poraz pri Waterlooju, nas pa ob pogledu na most preplavita zmagoslavje in veselje, da smo srečno prispeli na konec dolge poti.


NEDELJSKA MAŠA

V župnijski cerkvi Marijinega vnebovzetja v Tolminu je maša vsako nedeljo ob 19. uri.

OSNOVNI PODATKI

Izhodišče: Bovec.

Dolžina poti: 8 ur (približno 24 kilometrov).

Kratek opis poti: Iz Bovca krenemo do vasi Plužna, nato pa mimo slapa Boka do Žage in Srpenice. Za to vasjo gremo na levo stran Soče, pri Trnovem pa lahko reko prečkamo še dvakrat. Ko se pot Alpe-Adria dvigne proti Magozdu, zavijemo na ozko Soško pot proti Kobaridu, na kateri je občasno potrebna previdnost. Ob celotni poti so na gosto posejani leseni stebrički s kažipoti, odcep proti Kobaridu pa ni označen. Izlet je dolg in naporen. Začeti ga je treba zgodaj, da nas ne ujame noč.

Prevoz: Avto lahko pustimo v Kobaridu in se z avtobusom odpeljemo v Bovec. Zelo primeren je tisti, ki gre julija in avgusta iz Kobarida vsak dan ob 6.34. Hitri hodci lahko ob delavnikih izberejo tudi avtobus ob 11.18.

Zemljevida: Bovec, 1 : 40.000 in Kobarid, pohodniške poti
(na voljo v TIC Kobarid)

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh