Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od bralca do oznanjevalca, od bralca do pričevalca

Za vas piše:
Jana Barba
Objava: 15. 11. 2021 / 17:39
Oznake: Revija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 15.11.2021 / 18:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od bralca do oznanjevalca, od bralca do pričevalca
Nekaj misli iz nove številke revije Božja beseda danes, ki je posvečena svetemu Jožefu.

Od bralca do oznanjevalca, od bralca do pričevalca

Nova številka biblične revije Božja beseda danes je posvečena sv. Jožefu. Več avtorjev sv. Jožefa predstavi kot graditelja občestva, kar je tudi poslanstvo »Cerkve na poti danes, ki nujno potrebuje več sinodalne miselnosti in delovanja,« kot piše celjski škof Maksimilijan Matjaž.

Božja beseda danes je katoliška biblična revija, ki jo izdaja Zavod Biblično gibanje s podporo Slovenske škofovske konference in izhaja trikrat letno. Njen glavni in odgovorni urednik je po imenovanju dr. Maksimilijana Matjaža za celjskega škofa postal dr. Samo Skralovnik.

Ob izteku sv. Jožefu posvečenega cerkvenega leta

V uvodniku dr. Maksimiljan Matjaž predstavi, da je tokratna izdaja biblične revije posvečena svetemu Jožefu. Med bralce prihaja ob izteku njemu posvečenega cerkvenega leta, ki ga je papež Frančišek razglasil s pismom Patris corde (Z očetovim srcem) 8. decembra 2020. Sovpada pa z začetkom dvoletne skupne sinodalne poti vseh v Cerkvi, na kateri se bomo učili bolje in več poslušati drug drugega in manj govoriti drug o drugem. Sveti Jožef se kaže kot pravi priprošnjik in vzornik vsem iskalcem in poslušalcem na tej sinodalni poti!

Različni obrazi svetega Jožefa

Primož Erjavec predstavi različne obraze svetega Jožefa, ki jih v nagovorih in drugih priložnostih odkriva papež Frančišek. Tako papež vidi svetega Jožefa, ki je varuh Marije, Jezusa in vse Cerkve, dalje njegov zgled dobrote in nežnosti. Od njega se vsak lahko uči, kako živeti zaupen in zvest odnos z Bogom, ker se zaveda, da je v vsem od Njega odvisen. Sveti Jožef pokaže, kako se odgovarja na Božji klic: z razpoložljivostjo in pripravljenostjo ter daje zgled, kako naj ponovno najdemo smisel v zdravi počasnosti, umirjenosti in potrpežljivosti.

Vzporednice med novozaveznim in starozaveznim Jožefom

Marko Rijavec in Benjamin Lűlik ponujata meditaciji ob dveh odlomkih stare in nove zaveze z vprašanji za osebno delo. Rijavca je izzvala Jožefova tišina, spraševal se je, zakaj ni Jožef ničesar rekel Mariji. Bralcu ponuja razmislek, da Bog k človeku ne prihaja po besedah, marveč po tišini. Lűlik pa razmišlja ob starozaveznem Jožefu znotraj dveh pomembnih tem: družinskega spora in sprave. Ugotavlja vzporednice med novozaveznim in starozaveznim Jožefom, oba pripadata mesijanski liniji, skozi katero se razodeva zgodovina odrešenja, katere zadnji in prvi člen je Jezus (prim. Mt 1,1-17; Jn 1,1-18). 


Oče v usmiljenju, poslušnosti, sprejemanju, senci, veri

Tadej Stegu se je naslonil na papeževo apostolsko pismo ter na avtorja Jeana Galota. Predstavi več vidikov Jožefovega očetovstva: oče v usmiljenju, oče v poslušnosti, oče v sprejemanju, oče ustvarjalnega poguma, oče v senci in oče v veri. Lan Seušek ponudi dve ilustraciji, ki prikazujeta Jožefove sanje in razmišljanje, v katerem je spoznal, da je pomembneje varovati Božje, kot narediti nekaj svojega. Samo Skralovnik pa predstavi več vsebine o svetem Jožefu na osnovi Jakobovega protoevangelija.

Iz zakladnice sirskih cerkvenih očetov

Br. Jan Dominik Bogataj ponudi več snovi o svetem Jožefu iz zakladnice sirskih cerkvenih očetov. Afrahat, Efrem, Jakob iz Seruga in drugi sirski očetje in pisatelji so lik svetega Jožefa postavili v središče, da bi osvetlili njegov odnos s skrivnostjo utelešenja, Jezusovo osebo, Marijino osebo, zgodovino odrešenja in s tem z resničnostjo Božje Cerkve.

Bog – stvarnik svobode

Stalna sodelavka revije biblicistka prof. dr. s. Snežna Večko, v rubriki Mali ključi Svetega pisma, tokrat predstavi pojem Bog – stvarnik svobode. Zapis bralca uči, kako bi mogel lažje brati in razumeti Sveto pismo. Izet Veladžić je približal svetopisemskega moža, ki je zatrl epidemijo: Pinhas je bil vnuk prvega velikega duhovnika, Mojzesovega brata Arona.

Vlasta M. Rus predstavi knjigo Dominique Joseph Duhovne misli o svetem Jožefu, ki jo je letos izdala Družina.

Nadaljevanje biblične šole Evangelii gaudium

Božja beseda more preoblikovati in spreobračati, kadar ob njej molimo, kar ponazarja občestvena molitev, ki jo pripravlja Združenje Delavnic molitve in življenja. Tokrat so predstavili ustanovitelja br. Ignacia Larrañaga in njegov odnos do Božje besede.

Biblično gibanje nadaljuje biblično šolo Evangelii gaudium, ki je vsem dostopna prek zoom povezave. Letos nagovarja Prva Mojzesova knjiga, termini mesečnih srečanj so razpisani, prvo naslednje bo 24. novembra ob 17. uri.

Približuje se tudi nedelja Božje besede

Približuje pa se tudi nedelja Božje besede, ki bo 23. januarja 2022 pod geslom: »Tudi ona dva sta pripovedovala, kaj se je zgodilo na poti in kako sta ga spoznala po lomljenju kruha« (Lk 24,35) oziroma parafrazirano: Od bralca do oznanjevalca, od bralca do pričevalca.

Na revijo lahko naročite po pošti na naslovu gibanja in uredništva (info@biblicnogibanje.si). Priporočen je prostovoljni dar za pokritje stroškov izhajanja. Prisotni so na facebooku TUKAJ, njihova spletna stran je TUKAJ.

Kupi v trgovini

Duhovne misli o svetem Jožefu
Svetniki
9,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh