Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Noč v znamenju dežja in vetra, za SZ Slovenije rdeče opozorilo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 02. 11. 2023 / 12:19
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2023 / 19:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Noč v znamenju dežja in vetra, za SZ Slovenije rdeče opozorilo
Fotografija je simbolična. FOTO: Oton Naglost

Noč v znamenju dežja in vetra, za SZ Slovenije rdeče opozorilo

Del Slovenije so že zajeli nalivi in sunki vetra. Od jutra je v severozahodni Sloveniji že padlo od 20 do 50 litrov dežja na kvadratni meter, v prihodnjih urah pa se bodo padavine tam še okrepile. Krepi se tudi veter. Zaradi padavin je Arso za severozahod Slovenije za zvečer in ponoči izdal rdeče opozorilo, za druge dele pa oranžno. Zaradi vetra velja za zahodni del oranžno opozorilo že popoldne in zvečer, ponoči pa za vso državo.

Kot pojasnjujejo na Arsu, lahko “od četrtka popoldne do petka zjutraj pričakujemo obilne padavine z močnimi nalivi in viharnimi sunki vetra. Na širšem območju Julijskih Alp in njihovega predgorja bo predvidoma padlo od 120 do 240 litrov dežja na kvadratni meter. Drugod v hribovitih predelih po Sloveniji pa bo padlo od 60 do 120 litrov dežja na kvadratni meter”.

Veter se bo krepil

Po njihovih napovedih se bo čez dan krepil južni do jugozahodni veter, ob morju jugo, ki bo najmočnejši v prvem delu in sredi noči na petek, ko bo v sunkih dosegal hitrosti od 70 do 100 kilometrov na uro, v višjih legah tudi več, je poročala STA.


Povečana nevarnost zemeljskih plazov

Zaradi napovedanih povečanih količin padavin in predhodne namočenosti tal obstaja povečana nevarnost za nastanek novih zemeljskih plazov in reaktivacijo tistih, ki so nastali ob nedavni ujmi. Opozorilo velja od danes popoldne, nevarnost za nastanek zemeljskih plazov pa bo ostala tudi v prihodnjih dneh, ko se bodo padavine umirile, opozarjajo v Geološkem zavodu Slovenije.

Največ padavin na območju Baške grape

V zelo kratkem času od danes zvečer do petka zjutraj bo na območju Koroške in Savinjske regije padlo od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na Gorenjskem od 60 do 100, na območju Baške grape pa tudi okoli 150 litrov na kvadratni meter. V petek čez dan bo občasno deževalo, pade lahko še okoli 10 litrov dežja na kvadratni meter.

V noči na nedeljo nove padavine

Občasno bo deževalo tudi v noči na soboto, v soboto čez dan pa bo večinoma suho. V noči na nedeljo pa bodo padavine ponovno zajele vse območje. Padlo bo lahko še od 30 do 70 litrov dežja na kvadratni meter, na območju Baške grape lahko krajevno tudi okoli 100 litrov na kvadratni meter.

Poplavljanje rek

Po napovedih Arsa bodo danes zvečer in ponoči reke začele močno naraščati, sprva na severozahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. Poplavljale bodo reke v Posočju, reke v porečju Sore na Idrijsko-Cerkljanskem, Sava Bohinjka in Sava v srednjem in zgornjem toku. Poplavljanje rek je možno tudi na Vipavskem, Savinjskem in Koroškem.

Nalaganje
Nazaj na vrh