Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Noč minila dokaj mirno, vendar ...

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 27. 10. 2023 / 09:49
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 27.10.2023 / 11:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Noč minila dokaj mirno, vendar ...
Po deževni noči tok reke Savinje znova ogroža naselje Struge. FOTO: Spodnje Struge/FB

Noč minila dokaj mirno, vendar ...

Napovedi vremenoslovcev so se uresničile. Dež je v noči na petek najprej zajel zahod države, proti jutru pa se je razširil na večji del Slovenije. Zaradi intenzivnih padavin obstaja tveganje za obsežne poplave, povečuje se nevarnost zemeljskih plazov, težave ponekod povzroča močan veter. V krajih, ki so bili med avgustovskimi ujmami najhuje prizadeti, so že od četrtkovega popoldneva pripravljeni in natančno spremljajo situacijo.

Kljub dežju je noč v Strugah pri Lučah in Braslovčah minila dokaj mirno. Plaz v Strugah se je spet nekoliko premaknil, a je reka Savinja še vedno pretočna, je povedal župan Luč Klavdij Strmčnik. Župan Braslovč Tomaž Žohar pa je dejal, da Savinja ni prestopila bregov, nekaj težav je bilo samo z meteorno vodo, poroča STA.

Sprožitev in drsenje plazu v naselju Struge. FOTO: Spodnje Struge/FB 

Strmčnik je dejal, da Savinja ves material, ki ga prinese plaz, odnaša naprej. Občina je v sredo in četrtek zaradi plazu evakuirala vse prebivalce naselja Struge, je zatrdil župan. Strokovnjaki pa opozarjajo, da bo plaz, če bo v celoti zgrmel v Savinjo, zaprl strugo reke in ustvaril jez. 

Nevarnost vidijo v tem, da bi se morda ta jez potem porušil, v tem primeru bi nastal rušilni poplavni val, ki bi pustošil vse do Ljubnega ob Savinji.

Ta val bi lahko bil problematičen, dokler je struga Savinje ozka, pri Ljubnem pa se struga razširi in potem bi se moč tega vala precej zmanjšala.

V Struge prihajajo strokovnjaki 

Strmčnik sicer danes v Strugah pričakuje obisk strokovnjakov, ki bi krajanom posamezno predstavili, kako sanirati v ujmi poškodovane objekte. Pojasnili jim bodo tudi, kako bo potekala cenitev poškodovanih objektov, na podlagi katere se bodo potem ljudje sami odločili, ali se bodo preselili, vložili sredstva v nadomestno gradnjo oziroma se odločili kako drugače.

Novembra naj bi skupaj s podbetoniranjem hiš, da ne bodo še bolj propadale in da se ne bo delala še večja škoda na objektih, ki že kažejo prve razpoke tudi v notranjosti, uredili tudi vodovod.

Zaliti nekateri kletni objekti

Župan Braslovč Tomaž Žohar je pojasnil, da jim je meteorna voda to noč povzročala težave, prišlo je do zalitja nekaterih kletnih objektov. Izrazil je upanje, da bo Savinja ostala v strugi in da jim napovedani orkanski veter ne bo povzročil posebnih težav.

Tudi na Ljubnem ob Savinji je noč minila dokaj mirno. Nekaj težav je bilo z jaški, ki so jih morali očistiti, je povedal direktor ljubenske občinske uprave Radenko Tešanović. Dodal je še, da se sicer vodostaj Savinje na Ljubnem trenutno dviguje.

Kako je na Obali?

Na Severnem Primorskem je noč prav tako minila brez večjih težav, vendar se stanje spreminja. Reke zaradi obilnega dežja naraščajo in so na nekaterih delih prestopile bregove. Vipava in Idrijca se po podatkih Arsa razlivata na območju pogostih poplav, v Baški grapi so težave s plazovi.

Tolminska-Baška grapa. FOTO: Humar Bogomir/FB 

Ne odpravite se na pot, če ni nujno 

Zaradi velikih količin padavin je nastalo že več nanosov zemljine in usadov. Zaprtih je več odsekov cest, zato poveljnik občinskega štaba civilne zaščite Miha Vencelj prebivalce opozarja, naj se ne odpravljajo na pot. Na terenu v Baški grapi so vse razpoložljive službe, vendar je lokacij veliko in se zaradi zdrsov terena sproti odpirajo tudi nove, zato velja splošna nevarnost za celotno območje. Več nanosov je predvsem na cestnem odseku Podbrdo-Grahovo.

Tudi Soča je prestopila breg na delu ceste med Tolminom in Mostom na Soči. Cesta je tam zaradi poplavljenega cestišča po podatkih regijskega štaba civilne zaščite zaprta.

Nalaganje
Nazaj na vrh