Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Rdeči alarm: Zajele nas bodo obilne padavine, najhuje bo ponoči

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 26. 10. 2023 / 13:10
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 26.10.2023 / 14:25
Ustavi predvajanje Nalaganje
Rdeči alarm: Zajele nas bodo obilne padavine, najhuje bo ponoči
Podrta Hudičeva brv in ohranjeno znamenje sv. Janeza Nepomuka ob avgustovskih poplavah v Škofji Loki. FOTO: Silvo Plavec/FB Turizem pod gradom

Rdeči alarm: Zajele nas bodo obilne padavine, najhuje bo ponoči

Za jutrišnji dan so napovedane izredne vremenske razmere. V pripravi je odredba za dvig pripravljenosti celotnega sistema, je povedal poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan. Prebivalce ogroženih območij pozivajo, naj se pripravijo in ravnajo v skladu z varnostnimi napotki ter naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.

V odredbi za dvig pripravljenosti celotnega sistema naj bo zajeto tudi določeno število pripadnikov Slovenske vojske ter priporočilo občinam, da tiste plazove, ki že zdaj ogrožajo objekte ali pomembno infrastrukturo, posebej opazujejo in po potrebi prožijo alarmni sistem, je na novinarski konferenci opozoril poveljnik Civilne zaščite Srečko Šestan

Upoštevajte priporočila in spremljajte radarsko sliko

Oglasil se je tudi Andrej Golob z Agencije RS za okolje in prebivalce pozval, naj današnji dan izkoristijo za samozaščitne ukrepe. »To pomeni, da je potrebno umakniti svoja vozila in vrednejše predmete na varno. Bodite pripravljeni in upoštevajte navodila pristojnih služb,« je povedal Golob. 

FOTO: Agencija RS za okolje 

»Naj ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja«

Direktor Geološkega zavoda Slovenije Miloš Bavec je opozoril, da je po vsej državi znatno povečana verjetnost proženja zemeljskih plazov. Posebej je opozoril na možno reaktivacijo že poškodovanih območij, ki so bila prizadeta v avgustovskih ujmah. Državljane je pozval, da naj »ne rešujejo premoženja takrat, ko je treba reševati življenja.«

Črn scenarij za gozdove?

Po besedah direktorja zavoda za gozdove Gregorja Daneva pa so napovedane razmere za »slovenske gozdove eden od najhujših scenarijev«. Veter in deževje lahko povzroči nove vetrolome, zato vse obiskovalce poziva, naj od danes zvečer ne hodijo v gozdove, prav tako naj delavci v petek ne delajo v gozdovih. 

Več hiš v Poljanah so v avgustu ogrožali zemeljski plazovi. FOTO: Občina Gorenja vas - Poljane 

Poprave rek in morja

Danes ponoči bodo reke začele močno naraščati, sprva na zahodu, kasneje pa tudi drugod po Sloveniji. »Manjše reke na zahodu, severu in v osrednji Sloveniji ter v porečju Kolpe bodo poplavljale. Večja verjetnost za poplavljanje rek bo na Vipavskem in Gorenjskem. Nekatere reke in hudourniški vodotoki lahko poplavijo tudi v večjem obsegu. Drugod po državi lahko pride do razlivanj na območju pogostih poplav,« so zapisali na spletni strani Agencije Republike Slovenije za okolje. 

Avgusta v Laškem. Ujma je močno prizadela domove prebivalcev. FOTO: FB/Občina Laško 

Morje bo jutri poplavljalo med 6. in 12. uro. Gladina morja bo najvišja okoli 9.00 ure, ko bo lahko poplavilo tudi v večjem obsegu v višini okoli 50 cm.

Nalaganje
Nazaj na vrh