Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od jutri boj za olimpijske medalje

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 07. 2021 / 05:03
Oznake: Dogodek, Svet
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.07.2021 / 07:01
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od jutri boj za olimpijske medalje
Naši košarkarji so prvič del olimpijske reprezentance. FOTO: OKS

Od jutri boj za olimpijske medalje

Olimpijska vročica narašča. Med 23. julijem in 8. avgustom bo namreč Tokio gostil poletne olimpijske igre, na katerih bo nastopilo tudi 54 slovenskih športnikov in športnic.

Tokio bi moral igre gostiti že lani, a so jih zaradi pandemije prestavili na letos. V 17 dneh bomo lahko spremljali skoraj 340 dogodkov v 33 olimpijskih disciplinah na 43 prizoriščih. Slovenski športniki na igrah ne bodo le nemi opazovalci, saj nekateri med njimi zaradi svojih letošnjih dosežkov upravičeno napovedujejo boj za olimpijska odličja. 

Dva nosilca zastave

V slovenski delegaciji je poleg športnikov še 134 trenerjev, zdravnikov, fizioterapevtov, maserjev in članov vodstva reprezentance. Na odprtju iger bosta našo zastavo ponosno dvigala v zrak kajakašica na divjih vodah Eva Terčelj in namiznotenisač Bojan Tokić. Ljubitelji športa se sprašujejo, koliko medalj bo Slovenija osvojila v deželi vzhajajočega sonca. Na Olimpijskem komiteju Slovenije na to vprašanje odgovarjajo: »Ne bomo napovedovali kolajn, saj bi s tem ustvarili dodaten pritisk na športnike. Na OKS bomo zadovoljni, če bodo športniki dostojno branili barve Slovenije in dosegli najboljše osebne rezultate.«

Brez gledalcev na tribunah

Zaradi koronavirusa, ki dobiva vedno nove različice, so gostitelji uvedli stroge ukrepe za zajezitev širjenja epidemije. Tekmovalni občutek ne bo isti, a vsak športnik bo kljub odsotnosti navijačev skušal pokazati največ, kar lahko. 

Vsi bomo čutili pomanjkanje vzdušja, ki je značilno za olimpijske igre. Gre namreč za edinstveno športno tekmovanje, na katerem se sreča najboljše, kar v športu obstaja. Vsi bomo prikrajšani. Mladi, ki so na igrah prvič, še najbolj. (Olimpijski komite Slovenije)

Slovenske košarkarje za uvod čakajo Argentinci. FOTO: OKS

Premierni olimpijski nastopi za košarkarje

Slovenske košarkarje v skupinskem delu najprej čakajo Argentinci (26. 7.), nato Japonci (29. 7.) in za konec še Španci (1. 8.). Slovenska izbrana vrsta je na petem mestu na jakostni lestvici, v slovenskem taboru pa temu ne posvečajo prevelike pozornosti. 

Že uvrstitev med 12 ekip na olimpijski turnir je velika čast in zadovoljstvo. Tako visoko mesto na lestvici je za vse nas le še dodaten motiv in jasen znak, da nas cenijo in spoštujejo, na kar smo lahko ponosni. (Aleksander Sekulić, selektor reprezentance)

Strokovni štab slovenske reprezentance je v nedeljo uradno določil dvanajsterico igralcev, ki bo nastopila na olimpijskem turnirju v Tokiu. Na seznamu Sekulića so Luka Dončić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelič, Luka Rupnik in Mike Tobey.

Olimpijski utrip tudi v središču Ljubljane. FOTO: OKS

Olimpijska promenada

Ker slovenski navijači zaradi epidemije ne morejo potovati na olimpijske igre v Tokio, se je Europlakat v sodelovanju z Olimpijskim komitejem Slovenije odločil, da olimpijsko vzdušje ustvari kar sredi Ljubljane. V času olimpijskih iger bo del Slovenske ceste v Ljubljani spremenjen v olimpijsko promenado. Vsak dan bo tako možno kar med sprehodom spremljati olimpijske igre v Tokiu, si ogledati fotografije s prizorišč, ki jih bo v živo na digitalnih zaslonih objavljala ekipa Olimpijskega komiteja Slovenije iz Tokia. 

Letošnje igre so res drugačne, ker na tekmah ne bo gledalcev, zato smo takoj podprli projekt Europlakata, za katerega verjamem, da bo pripomogel pri dviganju navijaškega vzdušja v Sloveniji. (Bogdan Gabrovec, predsednik OKS)

Nalaganje
Nazaj na vrh