Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Nov protokol PCR-testiranj [VIDEO]

Objava: 18. 01. 2022 / 14:50
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.01.2022 / 06:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Nov protokol PCR-testiranj [VIDEO]
FOTO: Nace Hočevar/STA

Nov protokol PCR-testiranj [VIDEO]

Zaradi strmega naraščanja okužb z virusom SARS-CoV-2 so laboratoriji na mejah zmogljivosti, zato ministrstvo za zdravje spreminja protokol testiranj. Na PCR testiranje bodo od danes dalje napoteni le še asimptomatski, kronični bolniki in pozitivni na HAT.

»Namen spremembe protokola testiranja oseb na sars-cov2 je, da kljub strmemu naraščanju okužb zagotovimo vzdržen sistem v laboratorijih,« je pojasnil državni sekretar na Ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.  

Ob tem je opozoril, da je »virusno breme v družbi takšno, da se mora vsak posameznik, ki ima znake okužbe dihal samoizolirati že v času čakanja na sam odvzem brisa in prav tako v času čakanja na njegov izvid. Odstopanje od tega je v trenutnih epidemioloških razmerah popolnoma nedopustno.«

Kaj bo torej od jutri drugače? 

Osebe brez simptomov opravijo hitri antigenski test ali se samotestirajo. Če je ta pozitiven, gre neposredno na PCR-testiranje, ob tem morajo predložiti fotografijo testa ali test, ki ga prinesejo na testirno točko, ter osebni dokument.

Za osebe z znaki okužbe

Več novosti pa je za osebe z znaki okužbe, te nov protokol testiranja deli v dve skupini. V prvi so ranljive skupine, kot so kronični bolniki in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom, nosečnice ter otroci. V primeru znakov okužbe morajo ti kontaktirati osebnega zdravnika, ki jih napoti na PCR-testiranje.

Vsi ostali, ki ne sodijo v omenjene rizične skupine, pa morajo v primeru znakov okužbe opraviti hitri test ali se samotestirati. V primeru pozitivnega izvida se po že uveljavljenem protokolu na PCR-testiranju oglasijo s pozitivnim izvidom hitrega antigenskega testa ali samotesta.


Kljub negativnemu testu v samoizolacijo

Če je izvid hitrega testa pri osebi s simptomi negativen, se mora ta kljub temu samoizolirati in v izolaciji ostati do tri dni. Pri tem lahko koristi bolniški stalež. 

Če težave v treh dneh ne izzvenijo, o tem obvesti osebnega zdravnika, ki ga napoti na PCR-testiranje. V kolikor pa težave v treh dneh izzvenijo, po besedah Vindišarja ne gre za okužbo z novim koronavirusom.

V primeru pozitivnega izvida se je treba izolirati za 10 dni, oseba pa dobi tudi veljavno kodo QR za digitalno covidno potrdilo, s katerim dokazuje svojo prebolelost.

Obseg dela v tednu dni narasel za 100 odstotkov

S spremembami protokola bodo po besedah direktorice Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaše Žohar Čretnik prihranili do 35 odstotkov potrebnega testiranja PCT: »Laboratoriji se soočamo z velikim porastom obsega testiranja. Dotok vzorcev se je od prejšnjega ponedeljka povečal za skoraj 100 odstotkov.«

Kljub temu se po navedbah Vindišarja vsi izvajalci testiranj in vsi laboratoriji »maksimalno trudijo, da prihaja do čim manjših čakanj na odvzem in rezultat«. Zagotovil je, da se bodo trudili, da bodo čim dlje uspeli rezultate zagotavljati v 24 urah. 


Nalaganje
Nazaj na vrh