Zapri
Iskanje

Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 01. 2022 / 12:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]

Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]
FOTO: Pexels
Vlada je danes, 17. januarja, na dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

Izjavo za javnost o spremembah pri odrejanju karanten sta podala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel


Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo v veljavo vstopile v sredo, 19. januarja. 

Zdravstvo, šolstvo in socialno varstvo 

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje je vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju.

Zaposleni se bodo morali po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

V nedeljo so po podatkih NIJZ v Sloveniji ob 7901 PCR-testih potrdili 4967 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 62,9-odstoten.

Med izjeme bodo po novem ob stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa. Tudi vsi navedeni se morajo namreč v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati.

Polno cepljeni ali nedavno preboleli zaposleni ob tveganem stiku ne potrebuje vsakodnevnega testiranja.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku. Enako velja tudi za oddelke v vrtcu, le da za predšolske otroke ni samotestiranja.

Po besedah ministra Janeza Poklukarja pa so izjeme, ki veljajo od 10. januarja, »superiorne«. To pomenim, da polno cepljeni ali nedavno preboleli zaposleni ob tveganem stiku ne potrebuje vsakodnevnega testiranja.


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh

Dobrodošli! 

Za vas smo pripravili e-darilo: 

Recepti za piškote in pecivo Marka Čižmana: Sladka pika na i

Kliknite tukaj

Close