Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]

Za vas piše:
T. M.
Objava: 17. 01. 2022 / 12:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.01.2022 / 12:48
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]
FOTO: Pexels

Od srede dalje nove izjeme pri karantenah [VIDEO]

Vlada je danes, 17. januarja, na dopisni seji sprejela spremembe pravil pri odrejanju karantene na domu ob visoko tveganem stiku z osebo, okuženo s koronavirusom.

Izjavo za javnost o spremembah pri odrejanju karanten sta podala minister za zdravje Janez Poklukar in predstojnik Centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel


Spremembe uvajajo dodatne izjeme od karantene v zdravstvu, šolstvu in socialnem varstvu ob posebnih pogojih, je po seji pojasnil minister za zdravje Janez Poklukar. Spremembe bodo v veljavo vstopile v sredo, 19. januarja. 

Zdravstvo, šolstvo in socialno varstvo 

Na predlog Nacionalnega inštituta za javno zdravje je vlada med izjeme od napotitve v karanteno na domu umestila tudi tiste, ki so zaposleni v zdravstvu, socialnem varstvu ter vzgoji in izobraževanju.

Zaposleni se bodo morali po tveganem stiku z okuženo osebo sedem dni vsakodnevno testirati bodisi s hitrimi testi za samotestiranje bodisi pri izvajalcih hitrega testiranja. Hkrati bodo morali pri delu uporabljati zaščitne maske tipa FFP2.

V nedeljo so po podatkih NIJZ v Sloveniji ob 7901 PCR-testih potrdili 4967 okužb s koronavirusom. Delež pozitivnih testov je bil 62,9-odstoten.

Med izjeme bodo po novem ob stiku spadali tudi predšolski otroci, učenci, dijaki, študenti in udeleženci izobraževanja odraslih, če bo do visoko tveganega stika prišlo v okviru vzgojno-izobraževalnega procesa. Tudi vsi navedeni se morajo namreč v obdobju sedem dni vsakodnevno testirati.

Polno cepljeni ali nedavno preboleli zaposleni ob tveganem stiku ne potrebuje vsakodnevnega testiranja.

Šolski oddelek bodo po novem napotili v karanteno, če bo število okužb s koronavirusom v posameznem oddelku v obdobju 14 dni preseglo 30 odstotkov glede na vse učence v posameznem oddelku. Enako velja tudi za oddelke v vrtcu, le da za predšolske otroke ni samotestiranja.

Po besedah ministra Janeza Poklukarja pa so izjeme, ki veljajo od 10. januarja, »superiorne«. To pomenim, da polno cepljeni ali nedavno preboleli zaposleni ob tveganem stiku ne potrebuje vsakodnevnega testiranja.


Nalaganje
Nazaj na vrh