Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V veljavi nov odlok o prehajanju meje

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 14. 07. 2021 / 20:02
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2021 / 09:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V veljavi nov odlok o prehajanju meje
Vlada je danes med izjeme dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet, ne pa tudi dnevnih migrantov. FOTO: Andrej Praznik

V veljavi nov odlok o prehajanju meje

V četrtek, 15. julija, stopa v Sloveniji v veljavo nov odlok o prehajanju meje, ki izenačuje pogoje za vstop v državo in ukinja seznam držav, potniki pa bodo morali – z izjemo tranzitnih potnikov, mlajših od 15 let in dvolastnikov, ne pa tudi dnevnih migrantov – predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Veljala bodo dokazila o negativnem testu PCR (ne starejšem od 72 ur) ali hitrem antigenskem testu (48 ur ali manj), potrdila o prebolelosti, ki niso starejša od 6 mesecev, potrdila o cepljenju proti covidu-19 in potrdila o cepljenju za prebolevnike.

Potniki bodo morali od četrtka – z izjemo tranzitnih potnikov, mlajših od 15 let in dvolastnikov, ne pa tudi dnevnih migrantov – predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT).

Med izjemami brez dnevnih migrantov

Pristojni organi bodo upoštevali tudi evropsko digitalno covidno potrdilo ali potrdila tretjih držav z enakimi podatki kot evropsko potrdilo in izdana v angleščini. Kdor dokazil ne bo predložil, bo moral v desetdnevno karanteno. Enako velja za tujca brez prebivališča v Sloveniji, če dokaže, da ima zagotovljen prostor, kjer bo karanteno prestajal. Karantena se lahko z negativnim testom PCR prekine peti dan.

Do konca avgusta bo različica delta v tem prostoru prevladovala. Prišli smo do kritičnega trenutka, v katerem se moramo učiti iz izkušenj in spoznanj iz minulega leta. (Hans Kluge)

Vlada je danes med izjeme dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet, ne pa tudi dnevnih migrantov, njihov sindikat zato premleva možnost zaprtja mejnih prehodov. Odlok o izenačitvi pogojev za vstop v državo bo veljal do vključno petka, 23. julija, izjema za tranzitni promet pa do 15. avgusta.

Kluge, Pahor in Poklukar pozvali k cepljenju

Regionalni direktor Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za Evropo Hans Kluge, slovenski predsednik Borut Pahor in minister za zdravje Janez Poklukar so na današnjem srečanju ponovno podčrtali pomembnost cepljenja, predvsem v luči hitrega širjenja delta različice novega koronavirusa in posledičnega ponovnega porasta števila okužb.

V zadnjem tednu so v Sloveniji zabeležili 66 primerov okužb z različico delta, je pojasnil minister Poklukar in dodal, da je cepljenje – ob pitni vodi – najpomembnejši javnozdravstveni ukrep: »Vsi bomo morali prispevati, da bo tudi jesen lepa.«

Delta, sproščanje ukrepov in prepočasno cepljenje

Kluge pa je, kot je poročala STA, opozoril, da so okužbe po 11-tedenskem obdobju upadanja v panevropskem prostoru ponovno začele rasti, k čemur prispevajo različica delta, ki se hitro širi, sproščanje zaščitnih ukrepov in prepočasno napredovanje s cepljenjem.

»Do konca avgusta bo različica delta v tem prostoru prevladovala. Prišli smo do kritičnega trenutka, v katerem se moramo učiti iz izkušenj in spoznanj iz minulega leta,« je pojasnil Kluge in dejal še, da je razlika med lanskim in letošnjim letom v tem, da je letos na voljo več zelo dobrih cepiv, s katerimi je mogoče ustaviti pandemijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh