Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Prehod meje in vračanje v Slovenijo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 23. 06. 2021 / 17:08
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 01.07.2021 / 12:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Prehod meje in vračanje v Slovenijo
Mejni prehod Škofije. FOTO: Andrej Praznik

Prehod meje in vračanje v Slovenijo

Pred nami sta počitniška meseca. Številni se boste odpravili v sosednje ali bolj oddaljene države. V naslednjem prispevku smo zbrali nekatere podatke, katere omejitve nas čakajo, ko se vračamo iz držav, ki so za Slovence v počitniškem času med najbolj pogostimi destinacijami.

Ker se zaradi epidemije covid-19 zelo pogosto spreminjajo vstopni pogoji za tuje državljane in ukrepi na mejah, je pri načrtovanju poti zelo priporočljivo preveriti vstopne pogoje. Pri vračanju slovenskih državljanov v domovino pa je zelo pomembno, na kateri barvni seznam je uvrščeno določeno območje. Lažji prehod med mejami se obeta s 1. julijem, ko naj bi začeli izdajati digitalno potrdilo za potovanje.

Hrvaška

Na zelenem seznamu je administrativna enota Panonska Hrvaška. Na oranžnem seznamu so druge tri administrativne enote: Jadranska Hrvaška, Mesto Zagreb in Severna Hrvaška

Italija

Od 19. junija so na zelenem seznamu administrativne enote Piemonte, Ligurija, Lombardija, Abruzzo, Molise, Puglia, Sardinija, Provincia Autonoma di Bolzano/Bozen, Provincia Autonoma di Trento, Veneto, Furlanija - Julijska krajina, Emilia - Romagna, Toskana, Umbria, Marche in Lazio. Na oranžnem seznamu pa so administrativne enote: Valle d’Aosta/Vallée d’Aoste, Kampanja, Basilicata in Kalabrija.

Ob besedi počitnice številni pomislijo na morje. FOTO: Tatjana Splichal 

Avstrija je od 19. junija v celoti na zelenem seznamu, Madžarska pa na oranžnem. Od 1. maja 2021 med Slovenijo in Madžarsko velja dogovor o vzajemnem priznavanju potrdil o cepljenju/imunosti proti covidu-19, ki so izdana v Sloveniji oziroma na Madžarskem. Na madžarskem potrdilu je naveden datum prejema drugega odmerka cepiva (kadar je drugi odmerek potreben) oziroma datum poteka veljavnosti dokumenta v primeru oseb, ki so prebolele covid-19.

Katere države so na katerem seznamu?

Med državami, kamor poleti radi zaidemo Slovenci, so na zelenem seznamu med drugim Malta, posamezne španske in grške administrativne enote, francoski otok Korzika in portugalski otok Madeira. Poleg omenjenih pa še Bosna in Hercegovina, Srbija in Severna Makedonija. Na oranžnem seznamu pa so denimo Ciper, Švica, Črna gora ter posamezne španske, grške in francoske administrativne enote. Na rdečem seznamu najdemo Nizozemsko ter posamezne predele Španije in Švedske. Na temnordečem pa denimo Irsko, Lihtenštajn ter Veliko Britanijo in Severno Irsko.

Kje in kako boste preživeli letošnje poletne počitnice? FOTO: Jože Potrpin

Pogoji ob vstopu v Slovenijo glede na barvni seznam območja, iz katerega prihajamo

Oseba, ki prihaja z območja na zelenem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu. Ob vstopu pa mora predložiti dokazilo, da je pred vstopom najmanj pet dni neprekinjeno prebivala na območju, ki je na zelenem seznamu. Oseba mora dokazilo predložiti le za obdobje od odhoda iz Slovenije do vrnitve vanjo, če je to obdobje krajše od petih dni. Torej osebi, ki zapusti Slovenijo in se vanjo vrne prej kot v petih dneh, po vrnitvi ni treba priložiti dokazila o neprekinjenem petdnevnem bivanju, ampak le za obdobje, ko ni bila v Sloveniji. Če ne predloži ustreznih dokazil, se šteje, da prihaja z območja na temnordečem seznamu.

Zemljevid Evrope z barvnimi oznakami držav glede na tveganje za okužbo z novim koronavirusom velja od 19. junija 2021. Vir: Twitter Vlada RS

Oseba, ki prihaja z območja na oranžnem seznamu, lahko vstopi v Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu, če predloži negativni test PCR ali test HAG, potrdilo o prebolelosti, potrdilo o cepljenju ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oseba, ki prihaja z območja na rdečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve testa HAG). Po vstopu v Slovenijo mora v karanteno na dom za deset dni. Osebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Oseba, ki prihaja z območja na temnordečem seznamu, mora ob vstopu v Slovenijo predložiti test PCR (ni možnosti predložitve testa HAG). Po vstopu v Slovenijo mora v karanteno na dom za deset dniOsebi pa ni treba predložiti testa PCR in tudi ne bo napotena v karanteno na domu, če predloži potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

S 1. julijem na voljo digitalno potrdilo za potovanje

Po besedah Andreja Štera z ministrstva za zunanje zadeve se države, med katerimi je tudi Slovenija pripravljajo na 1. julij, ko bo prišlo do izdajanja tako imenovanega »zelenega potnega lista«, kar bo na območju EU-ja omogočalo dokaj enostaven prehod meje. »Gre za harmonizirano in poenoteno obliko dokazil, ki jih lahko kot potnik pokažem državnim ustanovam, ki preverjajo zdravstveno stanje in pogoje za vstop v drugo državo. To ni nič novega, res pa je, da imajo države zdaj mnogo pojavnih oblik in formularjev. Za naprej bodo lahko pridobili QR-kodo, ki ji ljubkovalno rečemo zeleni potni list.«

Na vprašanje, ali bodo QR-kodo evropskega enotnega potrdila dobili tudi tisti, ki nimajo urejene digitalne identitete – kvalificiranega digitalnega potrdila SIGEN-CA ali smsPassa, Šter odgovarja, da bo možno potrdilo dobiti tudi v tiskani obliki, ki bo omogočala enak standard. »Pomembno pa je vedeti, da QR-koda manifestira stanje v trenutku, ko smo si jo naložili na telefon ali natisnili na papir. Če se stanje spremeni, koda ne velja več. To je zlasti pomembno vedeti pri testiranjih, saj je najdaljša uporabnost testa 72 ur,« je še dodal Šter.


Podrobnejše informacije o pogojih za vstop v posamezno državo in ukrepih na meji, prav tako, na katerem seznamu je posamezna država, lahko najdete na: https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/prehajanje-meja/


Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh