Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 01. 04. 2023 / 06:54
Oznake: Cerkev, Knjiga, Teologija
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 01.04.2023 / 07:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi
Z naslovnice znanstvene monografije Vemo namreč, da ste izvoljeni! Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi.

Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi

Teološka fakulteta v Ljubljani je v zbirki Znanstvena knjižnica izdala zbornik Vemo namreč, da ste izvoljeni! Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi.

Znanstvena monografija Vemo namreč, da ste izvoljeni! Od klerikalizacije do sinodalnosti v pastorali in katehezi, ki jo je uredil prof. dr. Janez Vodičar, se loteva zelo aktualne in pereče teme v Katoliški cerkvi v zadnjem obdobju. Gre za vprašanje organizacije struktur in vodenja v Cerkvi po razkritju različnih oblik zlorab moči. Papež Frančišek opozarja na veliko škodo, ki jo povzroča klerikalizem znotraj načina življenja in delovanja katoliških skupnosti, ter predlaga novo pot sinodalnosti, ki temelji na skupni hoji vseh članov Cerkve.

Avtorji prispevkov v zborniku Vemo namreč, da ste izvoljeni! sledijo viziji aktualnega papeža in z različnih vidikov in na različne načine pokažejo na potreben obrat v praktičnem življenju Cerkve, predvsem na področju pastorale in kateheze. Pravzaprav gre za preobrat, ki ga je začrtal že drugi vatikanski koncil, vendar do njegove širše implementacije žal še ni prišlo, kar ugotavljajo tudi avtorji prispevkov.

Krščanska skupnost mora napraviti poglobljeno refleksijo

Avtorji so uveljavljeni strokovnjaki s področja pastoralne teologije in katehetike iz Slovenije, Avstrije in Hrvaške, kar daje knjigi dodano vrednost. Zasnovo dela so pripravili člani Katedre za pastoralno in oznanjevalno teologijo na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani. Enovitost zbornika zagotavlja skupni cilj, da želijo dobro analizirati trenutno stanje in pokazati poti prenove. Ob tej skupni želji pa se vsak avtor izkaže v svoji edinstvenosti tako glede pristopa k vprašanju kot tudi glede osredotočenja na vsebinski del.

Kot je o zborniku zapisal dr. Roman Globokar, so avtorji prepričani, da je sodobna sekularizirana družba odprta za religiozno sporočilo in da krščanstvo lahko na podlagi svojega bogatega izročila tudi sodobnemu človeku ponudi odgovore na njegova temeljna vprašanja. Krščanska skupnost pa se mora temeljito zazreti vase in napraviti poglobljeno refleksijo glede svoje pričevanjske moči ter imeti pogum, da preseže določene institucionalizirane rešitve, ki so delovale v preteklosti.

Knjiga je zelo dobrodošla v času sinodalnega procesa v lokalni in vesoljni Cerkvi, saj bralca spodbuja k osebnemu razmisleku o tem, kako lahko prispeva k oblikovanju skupne vizije krščanske skupnosti. Besedila so podprta s sodobno mednarodno literaturo in predstavljajo referenčno delo za področje pastoralne teologije in katehetike.

Prikazane so poti razvoja novih oblik življenja in delovanja Cerkve

Dr. Ivan Platovnjak pa je mnenja, da je avtorje pri raziskovanju vodila želja, da bi našli različne možne oblike skupnosti in oznanjevanja v Katoliški cerkvi, kjer bo lahko vsak našel svoje mesto in bodo vsi njeni člani začutili, da so od Boga izvoljeni in poklicani, da oznanjajo velika Božja dela ter izgrajujejo dejavno občestvo Cerkve sredi tega sveta in sedanjega časa. Prav tako so iskali poti, kako pomagati celotni Cerkvi, da se vsi njeni člani globlje zavedo pomembnosti in vrednosti skupnega duhovništva po zakramentu krsta, ki ga imajo kleriki in verni laiki, kot je poudaril že drugi vatikanski koncil, ter ga udejanjijo v čim večji meri.

Na podlagi priznanih avtorjev na področju pastorale in kateheze in raziskav na tem področju so na znanstven način prikazane poti razvoja novih oblik življenja in delovanja Cerkve v duhu razodetja, upoštevajoč tako učiteljstvo Cerkve in teološko-pastoralno-katehetsko znanost kot tudi sodobna odkritja psihologije in sociologije.

Dr. Janez Vodičar. FOTO: Ivo Žajdela

Svežina znanstveno utemeljenega pastoralnega in katehetskega razmišljanja

Knjiga prinaša v naš prostor svežino znanstveno utemeljenega pastoralnega in katehetskega razmišljanja in raziskovanja ter predlogov poti, kako lahko čim bolje odgovorimo na potrebe Cerkve v Sloveniji kot tudi celotne Cerkve na njeni sinodalni poti. Vsako poglavje je jasno in dobro strukturirano in pregledno napisano, upoštevajoč znanstveno metodologijo ter novejšo strokovno in znanstveno literaturo s teh področij. Vsako poglavje odpira tudi možnosti za nadaljnje znanstveno raziskovanje in poglobitev.

Objavljenih je trinajst prispevkov

Stanko Gerjolj, Obrazi izvoljenih,

Janez Vodičar, Homilija kot pot do občestvene Cerkve,

Matjaž Celarc, Cerkev – učenka in glasnica,

Iva Nežič Glavica, Družina – »skriti« potencial Cerkve,

David Kraner, Dialoški pastoralni pristop,

Simona Gregorčič, (So)bivati – v svetu in z Njim. Koronski katehetski preobrat,

Andrej Šegula, Primer dobre prakse nove evangelizacije s poudarkom na deklerikalizaciji,

Tadej Stegu, Evangelizacijsko delovanje gibanj in novih skupnosti,

Hans Neuhold, Komunikacija vere namesto poučevanja in indoktrinacije – nova kultura komunikacije na podlagi skupnega krsta in skupnega duhovništva,

Franz Feiner, Opolnomočenje za duhovniško delovanje v moči krsta – Jezusovo pooblastilo za življenje in delovanje po veri,

Iva Ivković Ivanišević, Krščanska geštalt pedagogika in pastorala ljudi s posebnimi potrebami ter njihovih družin. Kaj želite, da storim za vas?,

Josip Šimunović, Deklerikalizacija pastorale in kateheze v Republiki Hrvaški,

Ružica Donlić, Družina kot nosilec Božje milosti – nove možnosti zakonske in družinske pastorale.

Kupi v trgovini

160 - Sinodalnost v cerkvi
Cerkveni dokumenti
10,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh