Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Pastorala po razkritju spolnih zlorab

Za vas piše:
Ivo Žajdela
Objava: 29. 10. 2020 / 06:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 7 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.10.2020 / 06:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
Pastorala po razkritju spolnih zlorab

Pastorala po razkritju spolnih zlorab

Teološka fakulteta v Ljubljani je izdala zbornik V iskanju novega zaupanja v Cerkvi, namenjen pastorali in katehezi po razkritju spolnih in drugih zlorab.

Teološka fakulteta v Ljubljani je izdala zbornik V iskanju novega zaupanja v Cerkvi, namenjen pastorali in katehezi po razkritju spolnih in drugih zlorab.





Zbornik V iskanju novega zaupanja v Cerkvi je izšel v zbirki Znanstvena knjižnica.

V razpravah se avtorji dotikajo vprašanj po razkritju spolnih in drugih zlorab in ponujajo vsaj možne smeri nadaljnjega iskanja oznanjevanja. »Terapevtski pristop, ki je nujen za razreševanje preteklih ran, nam lahko pomaga tudi pri preventivi in bolj sproščenem katehetskem in pastoralnem delu,« je v uvodni besedi zapisal urednik zbornika Janez Vodičar.

»Zato so raziskave, ki nam predstavijo to področje, dobrodošli premisleki za pravilno pastoralno in katehetsko ravnanje. Če si nočemo zatiskati oči in v Cerkvi, ki sprejema in odpušča grehe, tega niti ne smemo, potem je prav razumeti žrtve spolnih zlorab in se na njihovi koži učiti, kaj pomeni, da Bog odpušča grehe in prinaša odrešenje.

Ob branju konkretnih primerov imamo prav to možnost. Navedeno pa je hkrati povezano s teološkim pogledom, ki terja nove smernice razumevanja razodetja. Slednje bo tudi otrokom, ki se pravkar rojevajo, lahko zagotovilo večjo mero dostojanstva Božjega otroštva.


Janez Vodičar upa, da bo ob branju vsakdo lahko našel izziv zase

Poleg izkušenj iz terapije in njene povezanosti z vero in pripadnostjo Cerkvi so v zbornik vključeni članki, povezani s konkretnimi področji pastorale in kateheze. Družine, gibanja, župnijska kateheza – skupno jim je iskanje, kako pravilno in čim bolj preventivno ravnati v luči zlorab v Cerkvi in predvsem kako to sprejeti kot izziv za splošno prenovo celotnega pastoralnega in katehetskega dela.

Janez Vodičar upa, da bo ob branju vsakdo lahko našel izziv zase. »Vsaka misel, ki odpira nove možnosti, da vstopi oznanilo odrešenja v naš svet, je nujna, še posebej v prostoru, ki je zasičen s škandali. Ni dokončnih odgovorov, ti so vedno navdih in pot Duha, je pa skromen poizkus iskanja, da ladjo Cerkve na razburkanem morju številnih zlorab in pohujšanj peljemo naprej po poti Kristusa in njegovega kraljestva.«


Avtorji so pojav spolnih zlorab v Cerkvi osvetlili z različnih vidikov

Znanstvena monografija V iskanju novega zaupanja v Cerkvi. Pastorala in kateheza po razkritju spolnih in drugih zlorab obravnava tematiko spolnih zlorab in z njimi povezanih skrunitev v Cerkvi. Čeprav je pojav spolnih zlorab v Cerkvi že star, ga dejstvo nerešenosti z vsemi negativnimi posledicami še vedno uvršča med zelo aktualne teme, o katerih je smiselno ne le razpravljati in pisati, temveč jih tudi dejavno razreševati.

Avtorji prispevkov so pojav spolnih zlorab v Cerkvi osvetlili z različnih vidikov, kar daje knjigi posebno vrednost. Delo vključuje tako teoretične kot tudi praktične vidike reševanja problematike spolnih zlorab v Cerkvi.

Prikaže zorne kote različnih vključenih oseb: žrtev spolnih zlorab, ki se soočajo z izzivi zdravljenja in celjenja ran; storilcev, ki se soočajo z izzivi prevzemanja osebne odgovornosti za svoja dejanja; odgovornih v Cerkvi, ki so poklicani k javnemu priznanju krivde, iskanju načinov popravila škode in preoblikovanju krivde v priložnosti za prenovo cerkvenega občestva; pastoralnih delavcev, ki se neposredno soočajo s posledicami preteklih krivičnih dejanj med ljudmi; staršev, ki se soočajo z izzivi, kako svoje otroke opremiti s strategijami primerne zaščite pred tovrstnimi zlorabami v sedanjosti in prihodnosti.



Kateri so cilji intervencij razreševanja posledic spolnih zlorab v Cerkvi?

»Če želimo problem spolnih zlorab v Cerkvi reševati na bolj učinkovite načine, je smiselno upoštevati vse omenjene skupine oseb,« je v zborniku zapisala dr. Mateja Cvetek.

»Avtorji v svojih besedilih opozarjajo na njihove ključne potrebe, povezane s spolnimi zlorabami v Cerkvi, na katere je treba odgovoriti. V dosedanjih ukrepih so bile te potrebe pogosto prezrte, kar je onemogočalo večjo učinkovitost dosedanjih poskusov reševanja.«

Avtorji so nanizali vrsto možnih ciljev intervencij razreševanja posledic spolnih zlorab v Cerkvi. Pri tem niso imeli namena, da bi probleme le prikrili ali jih potisnili na stran, temveč iščejo načine, ki vodijo k razrešitvi jedra težav. Delo tako nudi dobra strokovna izhodišča za načrtovanje konkretnih dejavnosti na področju preventivnega in kurativnega dela na obravnavanem področju.

Celotno delo postavlja v ospredje ranjenega človeka in bralcu poskuša približati njegovo doživljanje, stiske in zaplete, ki so nastali kot posledica zlorab. Ranjenega človeka ne vidi le kot nemočne žrtve, temveč ga vidi kot preživelega člana skupnosti. S tem poudari njegovo notranjo moč, ki jo je treba prebuditi in okrepiti.

Spremenjeno izrazoslovje, ki ga uvajajo nekateri avtorji, odpira nove perspektive razumevanja pojava spolnih zlorab, predvsem pa poudarja vire moči in prebuja upanje, pojasnjuje Cvetkova.


Avtorji kritično gledajo na dosedanja pomanjkljiva prizadevanja

Avtorji kritično gledajo na dosedanja pomanjkljiva ali celo napačna prizadevanja na področju reševanja problematike spolnih zlorab. Argumentirano utemeljujejo, zakaj bi morala Cerkev prevzeti odgovornost in se odkrito soočiti z lastno krivdo.

»Kljub velikemu madežu, ki je bil z množico spolnih zlorab povzročen v Cerkvi, lahko postanejo voditelji Cerkve, ki sprejmejo vso težo odgovornosti zlorab z vsemi posledicami, dejaven zgled spreobrnjenja,« razmišlja dr. Mateja Cvetek. »Cerkev ima ravno sredi te globoke ranjenosti priložnost, da pokaže, kako se prevzame odgovornost, kako se prizna dejansko storjeno krivico, kako se na ponižen način prosi odpuščanja, kako se sooči z vsemi posledicami storjenih krivičnih dejanj, kako se popravlja škodo oziroma vsaj lajša posledice, kako se vztraja, da se podrti odnosi ponovno zgradijo.«


Za tiste, ki so znotraj Cerkve odgovorni za razreševanje te problematike

Knjiga hkrati prikaže tudi nekaj praktičnih primerov rešitev na slovenskih in tujih tleh znotraj evropskega konteksta, ki predstavljajo še ne dovolj koriščene priložnosti za razvoj pastoralne prakse na področju razreševanja problema spolnih zlorab.

Dejstvo, da avtorji izhajajo iz izkušenj, ki jih imajo sami pri svojem konkretnem delu na tem področju, daje delu posebno težo, saj ne gre le za teoretične modele prakse, temveč preizkušene modele, ki so se izkazali kot primerni ter učinkoviti.

Delo je koristen vir informacij strokovnjakom, zlasti tistim, ki se srečujejo z ljudmi z izkušnjami spolnih zlorab v Cerkvi (svetovalcem, terapevtom, duhovnikom, pastoralnim delavcem, duhovnim voditeljem in drugim).

Nepogrešljivo bi moralo biti v rokah vseh tistih, ki so znotraj Cerkve odgovorni za razreševanje te problematike, ter tistih, ki načrtujejo, izvajajo in spremljajo preventivne programe z namenom preprečevanja nadaljnjega zlorabljajočega vedenja. V pomoč je lahko vsem, ki želijo to področje spoznati na bolj poglobljen in kritičen način.


Avtorji in prispevki v zborniku

Tanja Repič Slavič: Doživljanja in pogled žrtev spolnih zlorab s strani duhovnikov na »čisto« Cerkev

Andrej Saje: Duhovne in spolne zlorabe v Cerkvi – klic in priložnost za očiščenje!

Drago Jerebic: Pomirjanje vernikov in razbremenjevanje pastoralnih delavcev v obdobju soočanja s spolnimi zlorabami v Cerkvi

Andrej Šegula: Na primeru Francije

Iva Nežič Glavica: Cerkev – varno okolje za otroke in mladostnike?

Tadej Stegu: Preprečevanje spolnih zlorab v novih cerkvenih gibanjih in skupnostih

Stanko Gerjolj: ... In kaj zdaj? ... Zakonske skupine – varen prostor za empatično poslušanje v službi odrešenja

Simona Jeretina, s. Magda Burger: Zagotavljanje zaupanja v katehetskem procesu

Janez Vodičar: Delo za kristjana v Cerkvi v somraku zlorab

Hans Neuhold: »... in resnica vas bo osvobodila« (Jn 8,32) – k spolnim zlorabam v kontekstu Cerkve

Franz Feiner: »Vaše telo je tempelj Svetega Duha!« (I Kor 6,19) –Toda kaj, če

Josip Bošnjaković: Moč duhovnosti zlorabljenih oseb. Stopite naprej, ki ste zlorabljeni, ker vam pripada nebeško kraljestvo

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh