Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Peš iz Novega mesta do Zaplaza

Za vas piše:
I. R.
Objava: 04. 07. 2022 / 11:23
Oznake: Duhovnost, Vera
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 04.07.2022 / 16:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
Peš iz Novega mesta do Zaplaza
Romarji na cilju na Zaplazu. FOTO: Janez Gril

Peš iz Novega mesta do Zaplaza

V soboto, 2. julija, smo spet, tako kot že vrsto let doslej, peš poromali iz Novega mesta k Mariji na Zaplaz. Na pot smo izpred stolnice krenili ob 2. uri zjutraj.

Bilo nas je okoli 40, med potjo se nam je pridružilo še nekaj novih romarjev, tako da nas je kmalu po 11. uri in po prehojenih 33 kilometrih, na Zaplaz prišlo 48. Za vodilo romanja smo imeli sinodalno misel Skupaj na poti in se v svojih molitvah spomnili tudi novomašnika Janeza Meglena, ki je imel v nedeljo, 3. julija, novo mašo v župniji Krka. Med romarji je bilo veliko mladih in temu primeren je bil tudi tempo hoje, ki smo ga starejši, kar trije smo že presegli 75 let, komaj dohajali. 

Pri izogibanju asfaltiranih cest in iskanju bližnjic, so bili nekateri tako inovativni, da so prehodili nekaj kilometrov več. Ob 12. uri je bila na Zaplazu romarska maša. Mašo je vodil Janez Gril, ki je bil leta 2007 pobudnik romanja in se ga je doslej tudi vsako leto udeležil. Maši je sledil počitek in topla malica, kasneje pa še avtobusni prevoz v Novo mesto. 

Najbolj zagreti romarji so sklenili, da bodo letos jeseni romarsko pot opremili s primernimi kažipoti in jo poimenovali »Od Novega mesta do Zaplaza«. Na ta način bodo omogočili, da se bodo tudi drugi romarji in pohodniki lahko kadarkoli sami podali na pot. Škofijsko romanje pa ostaja 2. julija.

Nalaganje
Nazaj na vrh