Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od ponedeljka na voljo cepljenje proti gripi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 14. 10. 2022 / 18:05
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.10.2022 / 18:36
Ustavi predvajanje Nalaganje
Od ponedeljka na voljo cepljenje proti gripi
FOTO: Pixabay

Od ponedeljka na voljo cepljenje proti gripi

V Slovenji se boste od ponedeljka, 17. oktobra lahko cepili tudi proti gripi. Cepljenje na NIJZ priporočajo vsem, ki želijo sebe in svoje bližnje zaščititi pred boleznijo, še zlasti skupinam z večjim tveganjem za težek potek bolezni. Obenem bo to tudi letos brezplačno za vse z urejenim zdravstvenim zavarovanjem.

Razporedi cepljenj po posameznih zdravstvenih zavodih trenutno še niso znani, se bo pa za cepljenje mogoče naročiti tudi v regijskih ambulantah NIJZ. Tisti, ki se bodo odločili za cepljenje v teh ambulantah, se morajo nanj tudi predhodno naročiti.

Cepljenje še zlasti priporočajo starejšim

Kot ob tem pojasnjujejo na NIJZ, se virusi gripe pogosto in hitro spreminjajo. Zato se spreminja tudi cepivo, ki je vsako leto pripravljeno tako, da ščiti proti virusom, ki bodo predvidoma krožili v prihajajoči sezoni. Zato se je treba cepiti vsako leto z enim odmerkom cepiva, za otroke mlajše od devet let, ki se prvič cepijo proti gripi, pa sta potrebna dva odmerka. Zaščita se vzpostavi približno dva tedna po cepljenju in traja več mesecev, postopoma upada in je po enem letu lahko že prenizka.

Čeprav v lanskoletni sezoni gripe ni bilo uradno zabeleženega nobenega primera gripe v Sloveniji, je cepljenje izjemno pomembno in smiselno tudi letos, kar velja zlasti za skupine, pri katerih gripa lahko poteka težje ali z zapleti. To so starejši od 65 let, kronični bolniki, majhni otroci, osebe z izrazito povečano telesno težo, zdravstveni delavci, zaposleni v domovih za starejše ... Gripa je namreč precej razsajala v nekaterih sosednjih državah in se lahko v situaciji, ko bodo šole in vzgojno-varstvene ustanove normalno odprte, hitro razširi tudi pri nas.

Pri starejših osebah in kroničnih bolnikih je hkrati s cepljenjem proti gripi priporočljivo opraviti tudi cepljenje proti pnevmokoknim okužbam. Namen tega cepljenja je zaščititi starejše osebe in bolnike s kroničnimi obolenji in stanji, pri katerih obstaja večje tveganje za invazivni potek bolezni z okužbo krvi, sepso, meningitisom, pljučnico. Cepljenje za določene skupine bo financirano iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Posodobljene smernice za cepljenje proti covidu-19

Ob pozivu k cepljenju proti gripi so danes na NIJZ objavili tudi priporočila glede poživitvenih, sezonskih poživitvenih in dodatnih odmerkov cepiv proti covidu-19. Njihova najpomembnejša novost je, da uvajajo možnost sezonskega cepljenja proti covidu-19, ki ga na NIJZ močno priporočajo vsem ogroženim skupinam (kot pri gripi). Na splošno velja, da je za zdrave posameznike priporočljivo predvsem osnovno cepljenje plus poživitveni odmerek, medtem ko so nadaljnji poživitveni odmerki priporočljivi predvsem za tiste bolj ogrožene posameznike.

Se pa seveda z njimi lahko cepijo tudi vsi drugi polnoletni posamezniki, če tako želijo.

Nalaganje
Nazaj na vrh