Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od Vanganela do Marezig

Andrej Praznik
Za vas piše:
Andrej Praznik
Objava: 13. 07. 2016 / 07:41
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 09.04.2021 / 13:16
Ustavi predvajanje Nalaganje

Od Vanganela do Marezig


Vanganelsko jezero

V večjem delu Slovenije so planinske in pohodniške poti pokrite z debelo snežno odejo, v bližini morja pa je na njih kvečjemu malo blata. Vodnik »Uživajmo podeželje«, ki je dostopen tudi na spletu, ponuja kar devetnajst različno dolgih poti po slovenski Istri. Med njimi je tudi krožna »Pot za srce« od Vanganela do Marezig, ob kateri ne manjka čarobnih kotičkov, naravnih znamenitosti in lepih razgledov.

Vanganel leži šest kilometrov jugovzhodno od Kopra in ima skoraj šeststo prebivalcev. Njegovo ime verjetno izhaja iz italijanske besede za blato (fango), ki ga tod ni manjkalo, saj se je potok Badaševica nekoč rad razlival po Vanganelskem polju. Skozi naselje gre cesta proti Marezigam. Pod njo sta podružnična cerkev Marije Pomočnice kristjanov in športno igrišče, ob katerem se začne Pot za srce.

Od informativnih tabel krenemo nazaj do glavne ceste in ob njej proti Marezigam. Po dvesto metrih zavijemo čez potok, gremo mimo teniškega igrišča, divjega odlagališča odpadkov in čez naslednji most do visoke pregrade, za katero se skriva Vanganelsko jezero. To je nastalo pred dobrega pol stoletja, ko so z zajezitvijo hudourniškega Bavškega potoka zajezili tudi poplave. Globoko je do 18 metrov ter naseljeno s somi, krapi, ščukami in drugimi ribami, vodo iz njega pa uporabljajo za namakanje. Na območju jezera in njegovih pritokov živi tudi veliki studenčar – največji kačji pastir v Evropi.

Po jezu se sprehodimo do ceste in ob njej (za ograjo) do južnega konca jezera. Tam zavijemo navzdol, preskočimo potok in krenemo navkreber po široki gozdni poti. Po jezerski gladini, ki jo je rahlo nakodrala burja, počasi plava skupina rac. Visoko nad njimi se nenadoma pojavi kormoran, odleti proti jezu, se vrne in izgine neznano kam.

Po nekajminutnem vzponu zavijemo navzdol do potoka, ki pada čez skalnat prag. Pot, ob kateri se kažejo trobentice in zeleni telohi, se nato počasi spusti v naslednjo grapo, po kateri teče potok Morigla. Tudi ta se pred našimi očmi prelomi in razpenjen pade v nekaj metrov nižji tolmun. Malce nad slapom preskočimo potok, se približamo vzhodni strani jezera in potem dokončno zavijemo stran od njega. Pot se izvije iz objema gozda in vzpne do oljčnika. Bližnjica proti Vanganelu gre naravnost, osnovna pot proti Marezigam pa desno. Po njej se sprehodimo do vodnega izvira, preskočimo potok, se zapodimo v strmo gozdnato pobočje, pridružimo kolovozu in vzpnemo do asfaltne ceste v Marezigah. Ob njej hitro prispemo v središče naselja, ki je prvovrstna razgledna točka. Pogled nam odjadra čez gričevnato pokrajino z raztresenimi vasmi in vinogradi, se za nekaj trenutkov ustavi v Kopru in Trstu, nato pa objame modrikasto morje, na katerem počivajo tovorne ladje.

Marezige so slemenska vas z več zaselki, v katerih živi skupno petsto prebivalcev. Leta 1700 so imele kakšnih petdeset hiš, leta 1898 pa so postale sedež občine, ki je med obema svetovnima vojnama veljala za trdnjavo slovenstva. V središču kraja stoji cerkev sv. Križa, ki morda izvira že iz 9. stoletja. Ločen zvonik so postavili leta 1870, ko so cerkev razširili in ji dodali kor.

Pot za srce se pri cerkvi požene navzdol proti Montinjanu, gre mimo šole in skozi zaselek Sabadini. Ko glavna cesta zavije ostro v desno, nadaljujemo naravnost in prestopimo na kolovoz, ki pozneje zavijuga po pobočju in se razcepi. Prav vseeno je, kje gremo. Širok kolovoz, ki nam ga priporoča rumena puščica, in pot z rdeče-modrimi oznakami, ki gre mimo velikega vinograda, se namreč kmalu znova združita in spustita v bližino teniškega igrišča. Od tam ni več daleč do parkirišča, kjer smo začeli izlet.


OSNOVNI PODATKI

Pot za srce (P8)

Izhodišče: Vanganel.

Dostop: Obalno hitro cesto zapustimo na izvozu za Pulo in Šmarje ter nadaljujemo proti mejnemu prehodu Dragonja. Na drugem krožišču zavijemo z nje proti Vanganelu, kjer parkiramo ob športnem igrišču.

Kratek opis poti: Pot za srce nas najprej popelje do Vanganelskega jezera, nato pa zavijuga po gozdnatih pobočjih nad njim in se vzpne v Marezige. Od tam se skozi zaselka Sabadini in Bržani vrnemo v Vanganel. Pot je zelo prijetna ter na gosto označena z rdeče-modrimi oznakami.

Višinska razlika: 260 m.

Dolžina poti: 10 kilometrov (približno 3 ure).

Zemljevid: Slovenska Istra, Čičarija, Brkini in Kras, 1 : 50.000.

Vodnik: »Uživajmo podeželje«.

Pot za srce je še podrobneje predstavljena na www.koper.si.

NEDELJSKA MAŠA
V župnijski cerkvi sv. Križa v Marezigah je maša vsako nedeljo ob 10.30.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh