Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Od žličnikov do zavitkov

Objava: 15. 11. 2004 / 10:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 17.05.2021 / 14:02
Ustavi predvajanje Nalaganje

Od žličnikov do zavitkov



Založba Družina je izdala kuharsko knjigo Žličniki, cmoki, štruklji, praženci in zavitki, s podnaslovom Dišeče močnate jedi iz dežel avstroogrske monarhije.

Avtorica Eva Mayer-Bahl je uvodoma zapisala, da za kuhinjo dežel nekdanje avstro-ogrske monarhije velja, da je brez predsodkov in težav prestopala narodnostne meje znotraj državne meje. To pomeni, da so se recepti za jedi prenašali iz enega okolja v drugega. V obdobju od 1867 do 1918 je bila tudi Slovenija del monarhije, torej je veljalo pretakanje vplivov za recepte tudi za nas. Avtorica, ljudska pesnica in navdušena kuharica z donavsko-švabskega področja, je zbirala recepte vseh jedi, ki so jih nekdaj poznale kuhinje v avstro-ogrskih deželah: z Gradiščanskega in Dunaja, iz Sedmograške (Transilvanije), Madžarske, Češke, Slovaške, Hrvaške, Dalmacije, Banata itd. Knjiga je enkratna zbirka receptov za sladke in slane močnate jedi iz teh dežel, založba pa je dodala še nekaj značilnih slovenskih jedi (potica, krofi, mlinčevka, prekmurska gibanica, štruklji iz vlečenega testa, ajdovi in rateški krapi), ki jih je izbral priznani etnolog dr. Janez Bogataj, recepte pa je pripravila s. Nikolina Rop.

Knjigo z gornjim naslovom je avtorica napisala v želji, da bi se recepti najbolj znanih močnatih jedi ohranili prihodnjim rodovom. V knjigi najdemo najpreprostejše jedi, primerne za vsakdanjo kuho, pa vse do najbolj žlahtnih, ki sodijo na praznično mizo. Vsi recepti so preizkušeni, lahko jim je slediti in jedi vam bodo zanesljivo uspele. S pomočjo te skrbno napisane in bogato ilustrirane knjige bo vonj po doma pripravljenih močnatih jedeh kot pozdrav iz časov, ki so že zdavnaj minili, in izročilo ljubezni naših mam, babic in prababic. So popolnoma združljivi s sodobnim načinom prehranjevanja, prav tako ustrezajo sedanjim zahtevam opisi, kako jih pripravimo.

Pred nami je knjiga, s pomočjo katere bo sposobna kuhati in peči tudi mlada, neizkušena gospodinja, ki bo na uspeh svojega dela po pravici ponosna.

Cena knjige le 4.200 tolarjev.


Več o knjigi

NAROČAM

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh