Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odbor DZ za kulturo predlaga vladi razglasitev Slomškovega leta

Objava: 19. 01. 2009 / 09:08
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:06
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odbor DZ za kulturo predlaga vladi razglasitev Slomškovega leta


Odbor DZ za kulturo, šolstvo, šport in mladino je soglasno sklenil, da vladi predlaga razglasitev leta 2009 za Slomškovo leto, ter da ga obeleži z državno proslavo. Z dodatnim sklepom ministrstvom za kulturo, za šolstvo in za visoko šolstvo predlaga pripravo seznama dogodkov in oseb, ki bi jih v naslednjih desetih letih obeležili na državni ravni.

Prizadevanje za razglasitev leta 2009 za Slomškovo leto v RS je skupna pobuda rektorja mariborske univerze Ivana Rozmana, mariborskega nadškofa in metropolita Franca Krambergerja ter župana Mestne občine Maribor Franca Kanglerja. Letos namreč mineva 150 let od prenosa sedeža lavantinske škofije iz Št. Andraža v Maribor.

Kot navajajo pobudniki, je mariborska nadškofija že septembra lani razglasila posebno Slomškovo leto, v katerem se bo zvrstilo več verskih in kulturnih prireditev, med njimi mariborski misijon, pastoralni forum ter znanstveni simpozij o pomenu prestavitve škofijskega sedeža, ki ga bo poleg nadškofije in univerze soorganiziralo Zgodovinsko društvo dr. Franca Kovačiča.

Ministrstvo za kulturo je že v dopisu parlamentarnemu odboru sporočilo, da bo vladi "predlagalo, da aktivno sodeluje pri obeležitvi obletnice tako z vrsto kulturnih prireditev kot znanstvenih simpozijev".


STA

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh