Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Lepota pod reflektorjem: Tri ženske o lepoti, odnosu do svojega telesa in lepotnih operacij

Za vas piše:
Tina Martinec Selan
Objava: 08. 03. 2023 / 19:00
Čas branja: 5 minut
Nazadnje Posodobljeno: 08.03.2023 / 18:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
Lepota pod reflektorjem: Tri ženske o lepoti, odnosu do svojega telesa in lepotnih operacij
V pogovoru o ženski lepoti so sodelovale Helena Rozman, Eva Trpin Fortuna in Tina Martinec Selan. FOTO: Siniša Kanižaj

Lepota pod reflektorjem: Tri ženske o lepoti, odnosu do svojega telesa in lepotnih operacij

Da živimo v svetu, v katerem je videz (vsaj za večino ljudi) pomemben, se verjetno zavedamo vsi. Zato je razmislek treh žensk o lastni samopodobi, o tem, kako gledajo nase in na svoje pomanjkljivosti, kako jih sprejemajo ter kako poskrbijo za svoje dobro počutje, še kako na mestu.

Eva Fortuna Trpin, Helena Rozman in Tina Martinec Selan si, čeprav izhajajo iz zelo različnih profesionalnih koncev, delijo marsikatero podobnost. Vse tri so mame, vse so stare že 40 ali več, vse cenijo umetnost, estetiko in imajo bodisi službe bodisi hobije, kjer se s tem tudi intenzivno ukvarjajo. Oglejte si celotno epizodo: 

Eva Trpin Fortuna: Vsi bi radi živeli v družbi, kjer videz ne bi bil tako pomemben, a žal ni tako

Eva Trpin Fortuna ima šest otrok in je specialistka maksilofacialne kirurgije ter estetske kirurgije. Poudarja, da živimo v svetu, v katerem je videz pomemben in vedno bolj bo tako. »Ljudje se radi počutimo mladi in radi izgledamo tako, kot se počutimo. Medicina je napredovala, posegi so varnejši, so predvidljivejši. Z mojega stališča ni zadržka, da če se ne počutiš dobro v svoji koži in če zato trpi tvoja samopodoba, zakaj ne bi tega popravil, če boš imel zato boljšo samopodobo in te bo to osrečilo?« Opozarja tudi na to, da so pravilni in korektni lepotni posegi opravljeni tako, da jih laiki sploh ne moremo opaziti.

Prav pretiravanja pa so tista, ki jih imamo ponavadi pred očmi, ko začnemo govoriti o lepotnih posegih. Taki ljudje potem mečejo slabo luč na vse lepotne posege in na vse strokovnjake, ki se z njimi ukvarjajo. Dejstvo pa je, da so določeni ljudje na takih pozicijah ali se ukvarjajo s takim profilom dela, da je nek urejen in mladosten videz zanje pravzaprav obvezen, kajti ponekod se postaranega in neurejenega videza ne tolerira. Kako Eva poskrbi za svoje zdravje in lepoto? »Moji otroci so trenutno stari od 4 do 13 let in če mi uspejo pustiti kakšno porcijo hrane pri kosilu, sem že zelo vesela. Ko njih razvažam na krožke, priznam, da priškrtnem sebe tako pri telovadbi kot tudi pri športu. Grem rada smučat, hodit in v hribe, a če bi rekla, da to redno delam, bi bila to laž. Moj dnevni tempo mi ponuja dovolj »vadbe«. Moje crkljanje je masaža hrbta zaradi poklicne drže.«

Eva Trpin Fortuna je estetska kirurginja. FOTO: Siniša Kanižaj

Helena Rozman: Svojih let in gub ne skrivam, ker sem vesela, da živim

Helena Rozman, ki je mama petih otrok, učiteljica, lektorica in ustvarjalka, ima poleg naštetega še prav posebno življenjsko izkušnjo, prebolela je namreč raka, ki ji je dala malo drugačen pogled na lastni videz in lepoto. Zaradi kemoterapij je namreč izgubila lase, njeno telo pa nosi nekaj brazgotin in znamenj bolezni. Takole pravi: »Seveda mi je bilo težko sprejeti, da sem brez las, ampak bilo mi je toliko bolj pomembno, da bi bila spet zdrava. Mož me je objel in mi povedal, da sem mu še vedno všeč in da mu bom vedno všeč, to mi je povedal tudi med kemoterapijami, ko sem bila bleda, shirana.

Zelo dobro se spomnim enega trenutka, ko sem bila brez las in ko sva se s sinom igrala na hodniku, sem se zagledala v ogledalu. Prešinilo me je: »Joj, kako sem grda! Glej, kakšna sem!« V tistem obdobju sem se zavedela, kako hitro mine lepota. V Svetem pismu piše (prg 31,30): »Milina je varljiva in lepota je prazna. Žena, ki se boji Gospoda, ta pa je vredna hvale.« Helena je v oddaji nanizala še veliko drugih svetopisemskih citatov, ki se nanašajo na lepoto. Kako Helena skrbi za svoje zdravje in lepoto? Z branjem Svetega pisma, molitvijo, tekom, prehranskimi dopolnili ter veliko časa v družbi svoje družine.

Helena Rozman je dvakrat prebolela raka. FOTO: Siniša Kanižaj

Tina Martinec Selan: Zame je lepota sinergija notranjega žara in zunanje harmonije

Tina Martinec Selan je mama treh otrok in je osebna stilistka ter svetovalka za celostno podobo, pa tudi zunanja sodelavka Družine pri Aletei, Reflektorju, #Najstu in Naši družini. Pri svojem delu opaža, kako zelo je dobra samopodoba pomembna za dobro počutje človeka, posledično pa vpliva tudi na njegovo lepoto. Takole je povedala: »Zame je lepota nekaj, kar človek izžareva iz sebe. Izraz »notranja lepota« se sicer sliši že klišejsko, ampak ni zato nič manj resničen. To recimo vidimo pri ljudeh, ki so po vseh merilih zelo lepi v smislu pravilnosti potez, simetrije – a če imajo neprijazen odnos, če je človek škodoželjen, zloben in tako dalje, ne izžareva lepote.

Človek pa, ki je notranje bogat, ponižen, dobrohoten, ki ima nek žar in z veseljem počne to, kar počne, pa je preprosto lep, ker je karizmatičen. Zame je lepota prav ta sinergija notranjega žara in neke zunanje harmonije.« In kako Tina poskrbi za zdravje in lepoto? »Imamo psa, ki potrebuje ogromno aktivnosti, zato mi en do dva sprehoda na dan ne uideta. Ob koncih tedna pa družinsko hodimo v hribe. Občutek, da sem »fit«, mi veliko pomeni, saj se zato tudi dobro počutim. Pomembna pa mi je tudi notranja naravnanost, kajti če sem notranje dobro, se tudi počutim zadovoljno in lepo.«



Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Živjo, lepa koža
Zdravje
34,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh