Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odeje, ki ogrejejo dušo in telo

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 19. 02. 2022 / 10:42
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.02.2022 / 10:53
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odeje, ki ogrejejo dušo in telo
Občina Brežice je projekt podprla tudi s sredstvi za nakup materiala za izdelavo odej. FOTO: Občina Brežice

Odeje, ki ogrejejo dušo in telo

V okviru humanitarnega projekta, ki ga koordinira Zavod Rajhenburške zanke, so prostovoljke in prostovoljec, ki so vključeni v izdelovanje, razdelili 110 odejic za stanovalce Doma upokojencev Brežice.

Zavod Rajhenburške zanke zbira donacije volne in povezuje mrežo 90 prostovoljk, ki izdelujejo odeje. Prostovoljke iz vse Slovenije s svojimi izdelki na ta način ogrejejo srca starejših.

Vzajemna korist

Po besedah vodje humanitarnega projekta Nataša Širić gre pri projektu za vzajemno pomoč. Stanovalci domov prejmejo ročno narejeno odejo - vsaka med njimi je opremljena s podatki, kdo jo je izdelal - prostovoljke pa s pletenjem in kvačkanjem ohranjajo gibljivost prstov ter duševno zdravje, saj je pletenje dejavnost, ob kateri se sprostijo in vsaj za čas pletenja pozabijo na vsakodnevne skrbi in preizkušnje ter zdravstvene težave. »Pogosto tako premagujejo tudi osamljenost, ki nas spremlja v letih epidemije.« 

 FOTO: Občina Brežice

Tudi do 100 ur ročnega dela

Prostovoljke se medsebojno spodbujajo, si izmenjujejo izkušnje in se skupaj veselijo uspehov ter donacij. Za izdelavo ene odeje potrebujejo, glede na tehniko in material, vsaj 50, včasih tudi do 100 ur ročnega dela, zato so te odeje prav posebno in dragoceno darilo.

FOTO: Občina Brežice

Odeje, kape, »grelčki« …

Sedež Rajhenburških zank je sicer v Brestanici, prostovoljke pa prihajajo iz vse Slovenije, prav tako njihove donacije niso omejene le na Posavje. Trenutno izdelujejo odejice za starostnike na vozičkih v domovih za starejše in kape za brezdomce, v prihodnosti se bodo lotile izdelave »grelčkov« za roke.

Naslednja donacija odej bo namenjena stanovalcem DSO Krško. FOTO: Občina Brežice

Izdelale že 230 odejic

Do sedaj so izdelale 45 odejic za Dom upokojencev Sevnica, 55 odejic za Dom upokojencev in oskrbovancev Impoljca, 20 odejic za DSO Ormož in 110 odejic za Dom upokojencev Brežice. Poteka pa že izdelava 120 odejic za DSO Krško. Volje in načrtov imajo še veliko, zato prosijo za donacijo volne.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh