Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

»Odgovorni smo za mir«

Za vas piše:
Jože Potrpin
Objava: 22. 12. 2014 / 06:48
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:21
Ustavi predvajanje Nalaganje
»Odgovorni smo za mir«

»Odgovorni smo za mir«

Mednarodna izmenjava Luči miru iz Betlehema odraslih skavtov.

V dneh pred božičem si odrasli skavti s področja Alpe Adria, iz držav Italije, Avstrije, Hrvaške in Slovenije že tradicionalno izmenjajo Luč miru iz Betlehema, vsako leto v drugi državi. Letošnje trinajsto tovrstno srečanje z geslom Prinašam luč, podarjam mir je bilo v soboto, 20. decembra, v Celju. Za njegovo organizacijo je vzorno poskrbelo vseh pet bratovščin celjske regije.



Okoli štiristo skavtov in skavtinj se je najprej zbralo v vojaščini slovenske vojske, kjer so jim dobrodošlico izrekli škof dr. Stanislav Lipovšek, vojaški vikar dr. Jože Plut in poveljnik celjskega garnizona. Nato so se razdelili v devet skupin, tri so odšle na voden ogled muzejev, šest pa na ogled znamenitosti in lepot samega mesta. Številčna skupina italijanskih skavtov iz Furlanije Julijske krajine je prišla že v petek in si med drugim ogledala tudi celjski grad, prenočili pa so v centru Karitas v Vrbju.



Vrhunec vsega dogajanja je bila vsekakor maša v stolnici, ki jo je ob somaševanju duhovnega asistenta slovenskih odraslih skavtov br. Primoža Kovača, opata Marjana Jezernika in še treh duhovnikov daroval celjski škof. Posebnosti in značilnosti bogoslužja so bili zastave in prapori štirih držav, pozdravi in nagovori, evangelij in prošnje ter petje v štirih jezikih, prav tako simbolni darovi iz štirih dežel in končno izmenjava luči iz Betlehema - veliko pričevanje »skrivnosti in poslanstva Cerkve, razširjene med vsemi narodi«. Za pripravljenost prinašati Kristusovo odrešenje, luč iz Betlehema, v današnji svet, se je v pridigi vsem zbranim še posebej zahvalil škof dr. Lipovšek.



Ob koncu mogočnega slavja so prebrali še sporočilo tokratnega shoda: »Danes je na svetu preveč teme, zla, sovraštva, krivic, nasilja. Na svetu ni miru. Posvetimo v to temo okrog nas in v nas z lučjo vere, dobrote, pravičnosti, upanja, ljubezni. Jezus Kristus, ki se je rodil v Betlehemu, je prišel na svet, da nam prinese luč, da tudi mi postanemo luč. Ogenj ljubezni naj razsvetli in ogreje vsa naša srca. Mir je le v čistem, svetlem srcu, v srcu, ki ljubi. Miru ne moremo kupiti. Lahko ga sprejmemo, lahko ga podarimo. Mir je dar Luči. Dragi skavti, dragi sosedje, bodimo resnično bratje in sestre med seboj. Prinašajmo luč veselja, sprejetosti, dobrote. Podarimo in sprejmimo mir. Odgovorni smo zanj. Ohranili ga bomo le, če ga bomo širili.«



»Za srečo, veselje in predvsem mir moramo pravzaprav najprej poskrbeti pri sebi in v svojih družinah, da ga nato lahko podarimo tudi drugim,« pa je ob bok srečanju dejal Igor Tutta, predstavnik skupine odraslih slovenskih skavtov iz Trsta.



Po kosilu v vojašnici so še enkrat sklenili skavtski krog in se kot veliki in že »stari« in iskreni prijatelji poslovili – s gorečimi betlehemskimi lučkami – drug od drugega. Do prihodnjega srečanja, ki bo čez leto dni v Avstriji.



Fotografije: Jože Potrpin

Kupi v trgovini

Oče, zgodi se tvoja volja
Molitveniki
1,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh