Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odhajate na dopust? Imate veljaven osebni dokument?

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 14. 06. 2022 / 05:00
Oznake: Iz življenja
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.06.2022 / 08:00
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odhajate na dopust? Imate veljaven osebni dokument?
Biometrična osebna izkaznica. FOTO: MNZ

Odhajate na dopust? Imate veljaven osebni dokument?

Pred poletnimi počitnicami in morebitnim odhodom v tujino je treba nujno preveriti, ali imamo ustrezen in veljaven osebni dokument za potovanje. Letos namreč poteče veljavnost skoraj 126.000 osebnim izkaznicam in 58.000 potnim listom.

Vlogo za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je možno vložiti na kateri koli upravni enoti. Priporočljivo je, da jo vložimo vsaj 10 dni pred dnevom potovanja, opozarjajo na notranjem ministrstvu.

Otrokom veljavnost dokumenta poteče prej

Staršem svetujejo, da so še posebej pozorni na veljavnost listin otrok, saj te potečejo v krajšem času. »Otrok za prehod meje potrebuje svoj potni list oziroma osebno izkaznico. Vlogo za izdajo dokumenta za otroka vloži njegov starš oziroma zakoniti zastopnik na kateri koli upravni enoti.«

Kam lahko potujemo z osebno izkaznico?

Z veljavno osebno izkaznico lahko potujemo v večino evropskih držav, in sicer: Albanija, Avstrija, Andora, Azori (sestavni del Portugalske), Belgija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Ciper, Češka, Črna gora, Danska, Estonija, Finska, Francija, Gibraltar, Grčija, Gruzija, Hrvaška, Irska, Islandija, Italija, Latvija, Lihtenštajn, Litva, Luksemburg, Madžarska, Malta, Martinik (odvisno ozemlje Francije), Moldavija, Monako, Nemčija, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugalska, Romunija, Severna Makedonija, San Marino, Slovaška, Srbija, Španija, Švedska, Švica.

Za obisk drugih držav je treba imeti veljaven potni list. Določene države zahtevajo, da je potni list ob vstopu na njihovo ozemlje veljaven vsaj še pol leta ali več.

Kaj potrebujte, ko vlagate vlogo za izdajo osebnega dokumenta?

K vlogi za izdajo potnega lista ali osebne izkaznice je treba predložiti v uničenje star dokument (če ga je otrok imel) in fotografijo otroka v velikosti 3,5x 4,5 centimetrov oziroma ustrezno potrdilo fotografa o izdelani e-fotografiji. »Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge. Ob izdaji potnega lista oziroma osebne izkaznice po dopolnjenem 12. letu starosti se otroku odvzame tudi dva prstna odtisa,« pojasnjujejo na ministrstvu.

Otrok, ki je starejši od osem let in se praviloma že zna podpisati, mora biti zaradi preverjanja istovetnosti in zaradi podpisa navzoč ob vložitvi vloge.

Kaj storiti v primeru kraje ali izgube?

V primeru pogrešitve, izgube ali kraje dokumenta je treba to čim prej sporočiti, najpozneje pa v osmih dneh (ali v osmih dneh po prihodu iz tujine) na kateri koli upravni enoti. »Če ostanete brez potnega lista ali osebne izkaznice v tujini, to lahko naznanite na najbližjem diplomatsko-konzularnem predstavništvu Republike Slovenije. Za prihod domov vam bodo ob predložitvi dveh fotografij izdali potni list za vrnitev. Če ostanete brez potovalnega dokumenta v eni od sosednjih držav, vam bodo mejni organi prihod v Slovenijo dovolili, če vaše državljanstvo in istovetnost nista vprašljiva.«

Nalaganje
Nazaj na vrh