Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odhod s. Ive Horvat na misijon v Indonezijo

Za vas piše:
Zdenka Golub
Objava: 04. 05. 2023 / 13:50
Oznake: Moja župnija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.05.2023 / 14:43
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odhod s. Ive Horvat na misijon v Indonezijo
P. Tarzicij Kolenko in s. Iva Horvat. FOTO: Jože Kozel

Odhod s. Ive Horvat na misijon v Indonezijo

Na belo nedeljo, 16. aprila 2023, se je od svojih župljanov in domače fare poslovila s. Iva Horvat, frančiškanka Marijina misijonarka, ki je 27. aprila odšla na misijone v Indonezijo.

Pri pozni maši v cerkvi sv. Vida na Vidmu je bilo zelo svečano. Mašo je daroval domači župnik p. Klemen Slapšak v somaševanju s p. Tarzicijem Kolenkom, glasbeno pa je mašo obogatil domači mladinski pevski zbor. 


Sestro Ivo so nagovorili in z vzpodbudnimi besedami na pot v misijone pospremili: Katica Pernek FSR, Renata Kozel in Jože Kozel v imenu župnije in samostana, domači župnik p. Klemen in Jernej Simonič v imenu mladincev in glasbene skupine, v kateri je mnoga leta delovala tudi s. Iva.Prav posebej je bil ganjen p. Tarzicij Kolenko, ko ji je zaželel srečno in blagoslovljeno pot, saj je spremljal njeno življenjsko pot in odločitve s. Ive že od otroštva. Simbolična darila, ki so ji poklonili, naj jo spominjajo na dom in naj ji dajejo moč ter zagon pri novem poslanstvu.

Slovo sestre Ive od domače fare pred odhodom v misijone. FOTO: Jože Kozel

Sestra Iva je novembra 2021, v minoritski cerkvi Sv. Petra in Pavla na Ptuju izrekla večne zaobljube. Za geslo večnih zaobljub si je izbrala besede, ki jih je zapisal evangelist Janez: Jaz sem pot, resnica in življenje. Slovesne svete maše in praznovanja so se poleg sester iz Ljubljane in Celja, bratov minoritov in kapucinov, domačega župnika Sv. Vida udeležile tudi sestre iz Poljske, Avstrije in Madžarske, njena družina, prijatelji in župljani domače župnije.

Na koncu maše je s. Iva prejela misijonski križ, ki ga prejmejo misijonarke pri svojih večnih zaobljubah. Nato je sprejela prvo misijonsko poslanstvo od generalne predstojnice iz Rima, predala pa ga ji je provincialna predstojnica s. Marzene Dzikowske. Sestra Iva je bila že takrat poslana v misijone v daljno Azijo. V provinci Indonezije bo oznanjevala Kristusa v eni največjih muslimanskih dežel na svetu, kjer je le tri procente kristjanov. Pomagala bo sestram v zdravstvu, oziroma bo opravljala dela, ki ji bodo dodeljena.

S. Iva je večne zaobljube izrekla konec leta 2021. FOTO: Jože Kozel

Od takrat do odhoda je preživela v Ljubljani, na Mirju v skupnosti Frančiškanskih sester Marijinih misijonarkah. Seveda je vmes imela kar nekaj priprav, med drugim tudi učenje angleščine. Bila je tudi 6 mesecev na Malti, kjer se je izpopolnjevala na tečajih angleščine.

Svojo redovniško formacijo in pripravo na svoje poslanstvo je opravljala na Poljskem, v Franciji in v Ljubljani. Pri sestrah jo je najbolj navdušila karizma in različnost, saj živijo v mednarodnih skupnostih. Pet let je živela v skupnosti na Poljskem, kjer je delala z otroki iz socialno ogroženih družin. Seveda se je najprej morala naučiti jezika-poljščine, kar je velika milost.

P. Klemen Slapšak, p. Tarzicij Kolenko ter s. Iva s svojima staršema. FOTO: Jože Kozel

S. Iva je odraščala v župniji Videm pri Ptuju v verni družini z dvema bratoma. Bili so dejavni v župniji. Tudi oče in mama sta zelo povezana s cerkvijo, od koder je črpala prve navdihe. Pri 25 letih se je odločila za redovniško. Končala je študij biotehnologije in nato zaprosila za vstop v noviciat. Je naravoslovka, obožuje šport in rada bere.

V domači župnijski cerkvi. FOTO: Jože Kozel

Praznovanje so zaključili z zahvalo Bogu za čudovit nedeljski dan. Prosili Gospoda, naj vodi s. Ivo na vseh njenih poteh, kjer bo kot misijonarka, da bo njeno življenje obrodilo obilo sadu. Naj jo Bog spremlja, blagoslavlja in da moči, da bo zmogla zvesto služiti tam, kje jo bodo najbolj potrebovali. Videmčani so ponosni, da imajo misijonarko, ki bo v svet ponesla veliko dobrega kot ambasadorka Cerkve na Slovenskem in bo pomagala.

Želimo ji pri delu in evangeliziranju obilo Božjega blagoslova. Ponesi v svet oznanilo naše vere.

Nalaganje
Nazaj na vrh