Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrili doslej neznano risbo Leonarda da Vincija

Za vas piše:
STA
Objava: 14. 12. 2016 / 07:33
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:33
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrili doslej neznano risbo Leonarda da Vincija

Gre za eno od osmih Leonardovih risb na temo mučeništva sv. Sebastjana.

V francoski dražbeni hiši Tajan se je pojavila doslej neznana risba renesančnega umetnika Leonarda da Vincija. Risba, ki jo je skupaj s še 13 neuokvirjenimi risbami v dražbeno hišo prinesel upokojeni zdravnik, je po navedbah britanskega BBC ocenjena na 12,4 milijona funtov.



Kot so sporočili iz dražbene hiše, je risba, ena od osmih da Vincijevih risb na temo mučeništva sv. Sebastjana, izjemno odkritje. Njeno pristnost so potrdili izvedenci iz newyorškega Metropolitanskega muzeja. Kot še navajajo, je to prvi »novi« Leonardo v zadnjih petnajstih letih. Risbe, med katerimi je bila tudi da Vincijeva, so bile po poročanju časnika New York Times v dražbeno hišo dostavljene, da bi jih ocenil hišni izvedenec za slike starih mojstrov Thaddee Prate. Ta je med njimi prepoznal »izjemno risbo iz 16. stoletja« ter se za drugo mnenje obrnil na Pariz. V francoski prestolnici so ugotovili, da jo je narisal levičar, strokovnjakinja iz Metropolitanskega muzeja Carmen C. Bambach pa je potrdila, da gre za da Vincijevo delo.

Umetnik je narisal sv. Sebastjana, privezanega k drevesu, na drugi strani so zabeležke o svetlobi in senci. Risba je po besedah Carmen C. Bambach nastala med letoma 1482 in 1485 v obdobju, ko je da Vinci ustvarjal v Milanu.

Italijanski slikar, kipar, arhitekt, inženir in izumitelj Leonardo da Vinci (1452-1519) se je rodil v Vinciju v Toskani kot nezakonski sin florentinskega notarja Piera da Vincija. Šolal se je pri Verocchiu. Bil je ustvarjalni genij in glavni predstavnik renesančnega univerzalnega človeka, ki združuje umetnost in znanost. Po načelu znati opazovati je preučevanje narave in eksperiment utemeljil kot izhodišče umetniškega in znanstvenega dela ter s tem pomembno vplival na duhovni razvoj zahodnega sveta v novem veku. Zapustil je številne znanstvene beležke, napisane v zrcalni pisavi. Kot slikar je bil po eleganci oblike in umirjeni skladnosti barv pravo nasprotje drugega velikega renesančnega umetnika in sodobnika, Michelangela.

Med njegovimi najbolj znanimi slikarskimi deli so Madona z otrokom (okoli 1474), Sv. Hieronim (okoli 1480), Dama s hermelinom (1485), freska Zadnja večerja v samostanu Santa Maria delle Grazie v Milanu (1495-97) in Mona Liza (1503-06).

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh