Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrit neposreden ukaz Pija XII. za zaščito judov

Objava: 09. 03. 2009 / 22:30
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:05
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odkrit neposreden ukaz Pija XII. za zaščito judov

Oče Peter Gumpel, postulator v postopku za razglasitev papeža Pija XII. za svetnika, je minuli teden razkril nov dokaz papeževih prizadevanj, kako bi jude zaščitil pred nacisti. Novi dokaz je navodilo iz arhivov rimskega samostana, ki vključuje neposreden ukaz Svetega očeta, naj preganjanim judom nudijo zatočišče.

V izjavi za vatikanski radio je oče Gumpel razodel natančne besede sporočila iz arhivov rimskega samostana Sester sv. Avguština: ‘Sveti oče želi rešiti svoje otroke, tudi jude, in ukazuje, naj samostani nudijo gostoljubno zatočišče vsem preganjanim ljudem.’ Sporočilo je bilo napisano novembra 1943, vsebuje pa tudi seznam 24 ljudi, ki so jih v samostanu sprejeli v odgovor na zahtevo Svetega očeta.

Oče Gumpel je povedal, da je najnovejše odkritje pomembno ravno zato, ker gre za pisan dokument. O delu papeža Pija XII. obstajajo številna pričevanja, ne le od redovnih sester in duhovnikov, temveč tudi od drugih ljudi, manjka pa pisnih izjav, zaradi česar imajo olajšano delo tisti, ki delovanje Pija XII. napadajo

Po besedah očeta Gumpla je napačna domneva, da je Pij XII. v težkem obdobju druge svetovne vojne sedel križem rok. Gre le za to, da v času preganjanja, tudi v letih 1942-1943 v Rimu, preudaren človek stvari ni zapisal na papir, saj je vedno obstajala bojazen, da bi sporočilo prišlo v roke sovražniku, kar bi povzročilo še sovražnejše ukrepe, naperjene proti katoliški Cerkvi.

Reševalne akcije Pija XII., ki so jim bili priče številni judje, so izvajali osebni poslanci-duhovniki, ki jih je Sveti oče pošiljal na različne ustanove in v katoliške domove, pa na univerze, v semenišča, župnije, samostane in verske domove v Rimu, vedno z istim sporočilom: ‘Odprite vrata vsem, ki jih preganjajo nacisti’, kar je v prvi vrsti seveda pomenilo jude.

Oče Gumpel je še povedal, da so številni ljudje pripravljeni verjeti, ‘kako je Pij XII. podpiral jude, če bi le imeli kakšen pisni dokaz’. Do sedaj sta bila najdena dva zapisa: eden je bil poslan asiškemu škofu Nicoliniju, ki ga je pokazal svojemu sodelavcu, očetu Brugnazziju; oba je muzej Yad Vashem priznal za ‘pravična med narodi’. Zdaj pa imajo po Gumplovih besedah pisni dokaz tudi v Rimu, iz arhiva samostana Sester sv. Avguština, in ta naj služi kot dodatno potrdilo za vse tiste, ki vztrajno črnijo Pija XII. in napadajo katoliško Cerkev.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh