Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odkrivanje iraškega Kurdistana

Za vas piše:
Veronika Snoj
Objava: 29. 04. 2024 / 07:48
Čas branja: 8 minut
Nazadnje Posodobljeno: 29.04.2024 / 12:13
Odkrivanje iraškega Kurdistana
Obzidje Citadele - starodavnega mesta v središču Erbila. FOTO: Veronika Snoj

Odkrivanje iraškega Kurdistana

Decembra lani sem se zaradi dela preselila v iraški Kurdistan, avtonomno regijo na severu Iraka. Regija z okoli šest milijoni prebivalcev, ki relativno neodvisnost uživa od leta 1991, ima svojo prestolnico Erbil, predsednika, parlament, vojsko in zakonodajo.

Velja za varnejši in bolj stabilni del Iraka, čeprav so boji proti Islamski državi, ki je zasedala bližnji Mosul med letoma 2014 in 2017, potekali zgolj nekaj deset kilometrov stran od njenih meja. Za to regijo celo potrebuješ drugačno vizo kot za federalni Irak.

Za razliko od drugih delov države, kjer imajo prebivalci pretežno arabske korenine, velja iraški Kurdistan za domovino Kurdov. Vendar bi delali regiji krivico, če ne bi omenili tudi drugih versko-etničnih skupin, ki so avtohtone v tem delu Iraka. Med njimi so Turkmeni, skupnost turškega izvora; Asirci, ena najstarejših krščanskih skupnosti na Bližnjem vzhodu, njihovo pokristjanjenje sega v 1. stoletje; in jazidi, endogamična monoteistična skupnost, ki verjame, da je ob stvarjenju Bog stvarstvo prepustil v skrb sedmim angelom. Sever Iraka je bil svoj čas dom tudi judovski skupnosti, dokler je niso ob ustanovitvi Izraela leta 1948 izgnali iz države.

Arabščina je verjetno prvi jezik, na katerega pomislimo o...

Prispevek je dostopen samo za naročnike Družine.

Nazaj na vrh