Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odločitev Sodišča Evropske zveze 'mejnik na področju varovanja človeškega življenja'

Objava: 21. 10. 2011 / 14:40
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odločitev Sodišča Evropske zveze 'mejnik na področju varovanja človeškega življenja'

Po mnenju evropskih škofov bo odločitev, da ni dovoljeno podeljevati patentov za uporabo matičnih celic v znanstvenem raziskovanju, izziv za okrepljeno iskanje alternativ.

Komisija katoliških škofovskih konferenc pri Evropski zvezi (ComECE) pozdravlja odločitev Sodišča Evropske zveze, ki je minuli torek razsodilo, da ni dovoljeno podeljevati patentov za uporabo matičnih celic v znanstvenem raziskovanju, dopušča pa, da je uporaba matičnih celic za zdravljenje ali diagnostiko, ki je v korist človeškega zarodka, lahko predmet patenta. Evropski škofje odločitev sodnikov ocenjujejo kot 'mejnik na področju varovanja človeškega življenja' v evropskem pravu. Sodišče Evropske zveze je s svojo razsodbo potrdilo mnenje generalnega pravobranilca Yvesa Bota, da je potrebno vsakršno skupino celic, iz katerih se lahko razvije človeško bitje, tudi posamezne totipotentne matične celice, pravno označiti kot živa bitja in tako preprečiti možnost patentiranja.

Odločitev sodišča po mnenju evropskih škofov lahko pomeni izziv za okrepljeno iskanje alternativ raziskavam zarodkovnih matičnih celic, kot so denimo raziskave matičnih celic pri odraslih ljudeh ali pa iz popkovnične krvi, ki so prav tako že uspešno zastavljene.

Nemško vrhovno sodišče (Bundesgerichtshof) je pozvalo Sodišče Evropske zveze, naj razloži pojem 'človeški zarodek', saj ta ni opredeljen v Direktivi 98/44/ES o pravnem varstvu biotehnoloških izumov. Natančneje, Sodišče Evropske zveze je moralo odgovoriti na vprašanje, če se prepoved patentiranja človeškega zarodka nanaša na vse stopnje njegovega razvoja, in sicer od oploditve jajčne celice dalje, ali morajo biti izpolnjeni še kakšni drugi pogoji. Sodišče je podalo jasen in nedvoumen odgovor, da je človeški zarodek organizem, ki je sposoben začeti proces razvoja. Zato ni dovoljeno patentirati postopka, pri katerem z odvzemom matičnih celic, pridobljenih iz človeškega zarodka, povzročimo uničenje zarodka.

Sodba predstavlja velik korak naprej pri prizadevanjih, da bi Evropska zveza zaščitila človeško dostojanstvo.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh