Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odločna kritika egiptovskih škofov novi ustavi se nadaljuje

Za vas piše:
M. M. Š. / Kathpress
Objava: 14. 01. 2013 / 08:41
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:11
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odločna kritika egiptovskih škofov novi ustavi se nadaljuje

Izjava združenih koptov: ustava, ki je v veljavi od 26. decembra lani, 'ščiti le pravice islamskih skrajnežev'; posebej ogrožene so pravice žensk, mladih in verskih manjšin.

Nova egiptovska ustava je po besedah škofa Kyrillosa Williama 'priprava na islamski kalifat'. Škof William, ki vodi z Rimom združeno koptsko škofijo Assiut, je dokument obsodil skupaj s škofoma iz Luxorja, Johannesom Zakario, in Gizeha, Antoniosom Azizom Mino. Gre za 'osnovni napad na človekove pravice', so pri človekoljubni organizaciji 'Cerkev v stiski' (Kirche in Not) navedli škofove besede. Ustava, ki je v veljavi od 26. decembra lani, 'ščiti le pravice islamskih skrajnežev', so kritični škofje koptske katoliške Cerkve. Posebej ogrožene so pravice žensk, mladih in verskih manjšin.

Cerkveni poglavarji so pričakovali ustavo, ki bo predstavljala celoten Egipt, ne pa le del tamkajšnjega prebivalstva, je pojasnil škof William. Toda skozi celotno besedilo je moč najti stavke, v katerih je zapisano, da mora vse slediti islamskemu pravu. Škofje so zaskrbljeni, da bi v prihodnje lahko tudi nemuslimanske ženske prisilili, naj nosijo naglavna pokrivala.

Škofje so kritični tudi člena, ki v navidezni usklajenosti s šeriatskim pravom predpisuje, da se smejo vse 'spolno zrele' ženske poročiti. S tako oblikovanim besedilom mladoletna dekleta niso več zaščitena.

Neomajno vztrajanje pri šeriatskem pravu spodkopava verodostojnost tretjega člena ustave, ki določa pravice kristjanov, judov in muslimanov. Škof Zakaria je ustavo označil kot 'delo muslimanskih skrajnežev'.

Iz protesta proti islamskim vsebinam se je koptska pravoslavna Cerkev po navedbah zgoraj omenjene človekoljubne organizacije aprila lani umaknila iz pogovorov o pripravi ustave. Predstavniki koptske katoliške in protestantske Cerkve ter sekularne egiptovske stranke so njenemu zgledu sledile. Po mnenju škofov bodo letošnje parlamentarne volitve v Egiptu zaupnica novi ustavi in s tem delovanju vlade.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh