Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odmevi na obletnico Frančiškovega pontifikata

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 14. 03. 2018 / 10:04
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 14.03.2018 / 10:50
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odmevi na obletnico Frančiškovega pontifikata

Odmevi na obletnico Frančiškovega pontifikata

Časnikar Tornielli o karizmi svetega očeta, voščila italijanskih škofov.

Papežu Frančišku tudi po petih letih pontifikata uspeva neverjetno dobro nagovarjati ljudi, ki sicer nimajo dosti skupnega s Katoliško cerkvijo, v pogovoru za medije ugotavlja italijanski časnikar in vodja spletnega portala Vatican Insider, Andrea Tornielli. Čeprav po vsakih volitvah papeža med verniki nastopi »obdobje medenih tednov«, pa Frančišek s svojo idejo o »Cerkvi ubogih za uboge« še danes izžareva neverjetno moč in karizmo, je prepričan vatikanski dopisnik italijanskega časnika La Stampa.



Kot pravi, so kritike papeža »normalne«, vendar delno prikrivajo druge teme: »Resnično zanimanje kritikov je usmerjeno v papeževa družbena vprašanja, ne v njegov nauk,« je dejal Tornielli, ki tudi v mednarodnem merilu sodi med najuglednejše »vatikaniste«. Razprave o obhajanju znova civilno poročenih gospodarstvenikom in finančnemu trgu ne pomenijo kaj dosti, kot provokacijo pa razumejo papeževe zahteve po strukturnih spremembah v gospodarstvu ali ko Frančišek pojasnjuje, da so za vsako vojno interesi industrije z orožjem in da sta vojna in revščina med seboj tesno povezani.

Tudi Frančiškov odnos do okoljevarstva ni povsem »uglašen« z »zeleno miselnostjo«: po mnenju »zelenih je namreč človek »rakova rana« tega planeta, zato bi bilo bolje, če bi imeli čim manj otrok. Papež pa seveda trdi ravno nasprotno.

Ob obletnici pontifikata so papežu voščili tudi italijanski škofje, ki so se rimskemu škofu zahvalili za njegovo dosedanje delo in pohvalno ocenili njegovo bližino ljudem. Kot so zapisali, so svetemu očetu hvaležni, »da v svetu, polnem brezbrižnosti, krajša razdalje, skrbi za ljudi in sprejema njihove zgodbe, do te mere, da poklekne in jim umije noge«.

Škofje so poudarili tudi soodgovornost, h kateri Frančišek poziva vso Cerkev, da bi »pozorno in brez strahu naredila prvi korak k ljudem ter jim ponudila usmiljenje, nežnost in mir«. Predsednik Italijanske škofovske konference, kardinal Gualtiero Bassetti, se je včeraj tudi srečal s papežem Frančiškom na zasebni avdienci, o vsebini pogovora pa Vatikan ni poročal.

Vatikanski državni tajnik kardinal Pietro Parolin pa je kot rdečo nit Frančiškovega doslej petletnega pontifikata označil »veselje«, ki pa ne izhaja iz popolne brezskrbnosti, »temveč iz zavedanja, da ga Bog ljubi«. V pogovoru za spletni portal Vatican News je spomnil, da vsi pomembni dokumenti argentinskega papeža govorijo o veselju in radosti.

Kot drugo značilno lastnost svetega očeta in njegovega papeževanja je vatikanski državni tajnik navedel usmiljenje »kot osebno in popolno Božjo ljubezen do vseh njegovih stvaritev«. Tretja pa je evangelizacija, torej prizadevanja Cerkve, da »izstopi iz sebe ter oznanja in živi Jezusovo veselo sporočilo«.

Vir: Kathpress / Vatican News
Foto: Vatican News / ANSA

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh