Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odnos med Frančiškom in Benediktom XVI. je 'odličen'

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 13. 09. 2013 / 21:12
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odnos med Frančiškom in Benediktom XVI. je 'odličen'

Odnos med Frančiškom in Benediktom XVI. je 'odličen'

P. Lombardi: »Mi vsi, začenši s papežem Frančiškom, smo zadovoljni s prisotnostjo upokojenega papeža.«

Odnos med papežem Frančiškom in njegovim predhodnikom Benediktom XVI. je po besedah vatikanskega tiskovnega predstavnika p. Federica Lombardija 'odličen'. Med njima vlada 'nenavadno prisrčna zveza', je p. Lombardi pojasnil v včerajšnjem pogovoru za Radio Vatikan, povod katerega je bila izvolitev papeža Frančiška pred natanko šestimi meseci. Od letošnjega maja Benedikt XVI. umaknjeno živi v nekdanjem samostanu 'Mater Ecclesiae' v Vatikanskih vrtovih, le okoli pol kilometra oddaljen od Doma sv. Marte, v katerem prebiva papež Frančišek.

»Mi vsi, začenši s papežem Frančiškom, smo zadovoljni s prisotnostjo upokojenega papeža v Vatikanu, z njegovo diskretnostjo in duhovnostjo, pa tudi z njegovo molitvijo in pozornostjo«, je dejal p. Lombardi. Benedikt XVI. je svojemu nasledniku vedno na razpolago, kadar koli si Frančišek tega želi. Upokojeni papež počne natančno to, kar je napovedal že ob svojem slovesu: svojo pot s Cerkvijo nadaljuje v molitvi.

Po navedbah Radia Vatikan je p. Lombardi v pogovoru pojasnil tudi nekaj posebnosti o pontifikatu papeža Frančiška. Kot je dejal, v prvih šestih mesecih na čelu katoliške Cerkve novega papeža zaznamuje njegovo ime, konec evrocentrizma katoliške Cerkve in misijonarstvo.

Papeževo ime, Frančišek, je nedvomno novost, saj je prvi papež s tem imenom, je povedal p. Lombardi. Izbiro imena je papež pojasnil tudi sam: njegove prednostne naloge so skrb za revne, mir in varovanje stvarstva.

Druga novost je po mnenju p. Lombardija konec evrocentrizma katoliške Cerkve, na kar kaže že dejstvo, da papež prihaja iz Latinske Amerike. To lahko čutimo v pozitivnem smislu kot širjenje obzorij. Temu smo bili na poseben način priče med svetovnim dnem mladih, ko se je pokazal papežev pastoralni slog, njegov neposreden odnos do ljudi, njegov zelo preprost jezik. Tudi revščina in druge teme prihajajo iz zelo bogatega cerkvenega okolja s pomembnim izročilom, ki sedaj prihaja v srce Cerkve z večjo močjo in prisotnostjo.

Tretja značilnost Frančiškovega papeževanja pa je misijonarska razsežnost. »Papež Frančišek veliko govori o Cerkvi, ki ne govori zgolj o sebi, ki je misijonska, ki gleda ven iz sebe v ves svet,« je dejal p. Lombardi in dodal, da s papežem Frančiškom čoln Cerkve odločno pluje na globoko, brez strahu in z veseljem ob srečanju Božje skrivnosti v novih obzorjih.

Vir: Kathpress / Radio Vatikan

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh