Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprli zborovski festival Europa Cantat

Za vas piše:
T. M.
Objava: 18. 07. 2021 / 07:47
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.07.2021 / 07:52
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odprli zborovski festival Europa Cantat
V soboto, 17. julija, se je v Cankarjevem domu začel mednarodni zborovski festival Europa Cantat. FOTO: Tamino Petelišek/STA.

Odprli zborovski festival Europa Cantat

Slovenija je organizacijo festivala dobila po Estoniji, kjer je festival potekal pred tremi leti, sovpadel pa je z obletnico države ter predsedovanjem Svetu EU. Festival je odprl predsednik države Borut Pahor, ki je tudi častni pokrovitelj.

Izrazil je hvaležnost, da je organizatorjem (Javnemu skladu RS za kulturne dejavnosti in Evropski zborovski zvezi) kljub težavam uspelo prirediti festival, na katerem bo mogoče mednarodni javnosti predstaviti slovensko glasbo. 

Tako slovenska samostojnost kot evropska skupnost v sebi nosita najžlahtnejše sporočilo o sodelovanju, spoštovanju, prijateljstvu in sožitju. Na teh temeljih je nastal festival, ko so se po drugi svetovni vojni združili in povezali glasbeniki različnih narodnosti. Z njim danes mlade motivirate za prijateljsko sodelovanje prek kulture in pevskega udejstvovanja. Glasba najlepše zazveni ravno z ubranostjo in s skupno uglašenostjo. (Borut Pahor)

Občinstvo v Gallusovi dvorani so pozdravili tudi minister za kulturo Vasko Simoniti, v.d. direktorice JSKD Metka Šošterič in predsednik ECA Carlo Pavese. 

Slavnostno odprtje festivala, ki ga je neposredno prenašala TV Slovenija, sta glasbeno zasnovala programska vodja Mihela Jagodic in član glasbene komisije festivala Damijan Močnik, režiser, scenarist in scenograf prireditve je bil Matej Filipčič.

Razvejanost, ki jo omogoča zborovsko petje 

V programu so razvejanost, ki jo omogoča zborovsko petje, predstavili: Zbor sv. Nikolaja iz Litije pod vodstvom zborovodkinje Helene Fojkar Zupančič, nemška vokalna skupina Singer Pur, solistki Katarina Henryson iz Švedske in Kim Nazarian iz ZDA, pevka Zvezdana Novaković s skupino ljudskih pevcev in godcev, Mengeški pritrkovalci ter različni instrumentalisti.

Festival bo z motom Pojmo s Slovenijo do 22. julija gostil koncerte v živo na štirih prizoriščih po Ljubljani, sodeloval na festivalski spletni televiziji EC TV, v parku Tivoli pa festival spremlja še tematska fotografska razstava.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Lambert Ehrlich - Prerok slovenskega naroda
Zgodovina
42,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh