Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odprt Center Bogdana Žorža

Jožica Ličen
Za vas piše:
Jožica Ličen
Objava: 21. 05. 2019 / 07:11
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 21.05.2019 / 07:44
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odprt Center Bogdana Žorža

V Ajdovščini sta bila v ponedeljek, 20. maja, blagoslovitev obnovljenih prostorov in odprtje Centra Bogdana Žorža.

V ponedeljek, 20. maja, smo v Centru karitas v Ajdovščini, blagoslovili obnovljene prostore in odprli Center Bogdana Žorža, ki bo deloval v okviru Preventivnega programa za otroke in mladostnike Popoldan na cesti.
Prostore je blagoslovil generalni vikar koprske škofije gospod Slavko Rabec, navzoče je nagovoril župan občine Ajdovščina gospod Tadej Beočanin, Center Bogdana Žorža pa je odprla gospa Zdenka Žorž, žena pokojnega Bogdana. Dogodka so se udeležili številni sodelavci, pozdravno pismo je poslalo tudi društvo Sloges, ki vsako leto v Ljubljani pripravlja Bogdanove dneve.

Zvestega sodelavca karitas, pokojnega psihologa Bogdana Žorža ne more nadomestiti nihče, uspeva pa nam nadaljevati njegove ideje in delo, saj je v Škofijski karitas Koper, kot voditelj odbora za svetovanje, veliko pripomogel k duhovni in strokovni rasti sodelavcev Karitas. V obdobju od leta 1997 pa vse do smrti leta 2014 je vodil seminarje za Neprofesionalno svetovanje ljudem v stiski, katere je zaključilo preko 150 prostovoljnih sodelavcev Karitas.



Bogdan pa je tudi idejni oče Preventivnega programa za mladostnike in otroke Popoldan na cesti. Program se je leta 2001 začel izvajati v Domu karitas na Cesti, danes se izvaja na desetih lokacijah in vključuje v Mlado karitas 110 prostovoljcev in skozi vse leto nudi pomoč več kot 250 osnovnošolskim otrokom. Podporo staršem in otrokom pri premagovanju vsakodnevnih težav že sedaj nudi voditeljica programa gospa Tatjana in tudi drugi strokovni sodelavci znotraj in zunaj Karitas. V ta namen je izrazilo pripravljenost za sodelovanje več kot deset različnih strokovnjakov. Vizija tega centra ni odpreti delovno mesto za enega človeka, ki bi zmogel reševati toliko različnih stisk. Namen je, da koordinator tesno sodeluje s primernimi strokovnjeki, ki so se pripravljeni vključiti in probono pomagati.

V začetku je bil ta center načrtovan v Domu karitas na Cesti, vendar nam tega zaradi lastništva ni uspelo realizirati in v danem trenutku je priskočila na pomoč Občina Ajdovščina, ki je del sredstev, ki jih je v proračunu namenila za popravilo Doma karitas na Cesti namenila za obnovo Centra karitas v Ajdovščini. To je lahko vzorčni primer dobrega sodelovanja lokalne skupnosti in Karitas za pomoč ljudem.

Naj ob koncu ponovimo Bogdanove besede, ki jih je zapisal v času poslavljanja: "Veselite se, ko vam gre dobro, a tega mi ni potrebno posebej poudarjati, saj je to vendar zelo naravno, mar ne? Veselite se takrat, ko vam je hudo."

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh