Zapri
Iskanje

Odprtje slovenske razstave v Evropskem parlamentu

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 13. 07. 2021 / 09:37
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 13.07.2021 / 09:51
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Odprtje slovenske razstave v Evropskem parlamentu

Odprtje slovenske razstave v Evropskem parlamentu
Slovenski kulturni minister dr. Vasko Simoniti. FOTO: Philippe Buissin/© European Union 2021 – Vir: EP
Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je v Evropskem parlamentu v Bruslju odprl razstavo sodobne slovenske likovne umetnosti Živimo v vznemirljivih časih.

Slovenski kustos Marko Košan, kurator razstave, je pripravil izbor del trinajstih slovenskih umetnikov in umetnic, ki sredi sodobne poplave vizualnih podob množičnih medijev iščejo nove poti slikarskega, kiparskega in fotografskega izraza, usmerjenega k novim utopijam (negotove) prihodnosti. 

Velika čast za Slovenijo

Po besedah ministra Simonitija je razstava sodobne slovenske likovne umetnosti v Evropskem parlamentu za Slovenijo velika čast, saj ravno v tem času Slovenija praznuje 30. obletnico samostojnosti. »Evropa, ki se zaveda svoje identitete, zgodovine in tradicije, stoji pred novimi izzivi in razmislekom o lastni prihodnosti. Po velikih preizkušnjah, vzponih in padcih ji je uspelo v drugi polovici minulega stoletja izoblikovati zavezujoče skupne vrednote in zagotoviti svobodo na vseh ravneh človeškega bivanja, ki daje ustvarjalnosti prosto pot,« je poudaril Simoniti. 

Minister med ogledom razstave. FOTO: Philippe Buissin/© European Union 2021 – Vir: EP

Likovna umetnost kot demokratični laboratorij

Po mnenju slovenskega kulturnega ministra v likovni umetnosti lahko najdemo izjemno raznovrstnost in izjemen soobstoj oblik, ki so za druge umetnosti manj značilne. »Tukaj ne mislim samo na povsem prijazen soobstoj abstraktnega slikarstva in figurativne umetnosti, ampak tudi na soobstoj konceptualne umetnosti, performansa, instalacije, socialno angažirane umetnosti, bioloških intervencij in tako naprej.« Ob tem je dodal, da se zdi, da je likovna umetnost v zadnjega pol stoletja podobna mitološkemu Proteju, Homerjevemu morskemu božanstvu, ki neprestano spreminja oblike in svojo modrost razodene šele, če ga krepko držimo v objemu, pa čeprav se je medtem spremenil v drevo, bika, ogenj, vodo in kačo. 

»Morda je ravno likovna umetnost s svojo izjemno raznolikostjo nekakšen živi demokratični laboratorij, ki nenehno ustvarja pluralnost izrazov in idej.« (Vasko Simoniti)

Razstava prikazuje dela umetnic in umetnikov srednje in mlajše generacije. FOTO: Philippe Buissin/© European Union 2021 – Vir: EP

Preizkus odprtosti demokratične družbe

»Na tej razstavi sodobnih slovenskih umetnic in umetnikov smo izzvani v razmislek o naravi umetnosti in njeni sporočilnosti. Razstavljena dela nas tako spodbujajo k ohranjanju dveh vrlin demokratične družbe: strpnosti do drugačnosti in vživetja v položaj drugega. Morda bi si celo drznili reči, da je ravno likovna umetnost pravi preizkus odprtosti sodobne demokratične družbe,« je izpostavil minister in dodal, naj živi likovna umetnost v vsej svoji raznolikosti, na umetnikih pa je, da skozi neskončno svobodo izraza poiščejo globlja sporočila.

»Razstava »Živimo v vznemirljivih časih«, ki prikazuje dela umetnic in umetnikov srednje in mlajše generacije, nagovarja s svojim jezikom in v svojem jeziku vse, ki v Evropskem parlamentu ne govorijo tega jezika, ampak ga nosijo v sebi kot kal osebne prostosti in duhovne širine.« (Vasko Simoniti)


Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Kupi v trgovini

Novo
Filozofija in esejistika
27,90€ Poglej izdelek: Kultura šteje
Nalaganje
Nazaj na vrh