Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odpustki v Letu duhovnikov

Za vas piše:
Radio Vatikan
Objava: 19. 05. 2009 / 06:50
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:08
Ustavi predvajanje Nalaganje

Odpustki v Letu duhovnikov

Nov dokument Apostolske penitenciarije

Apostolska penitenciarija je objavila odlok o posebnih odpustkih za duhovnike in vernike v Letu duhovnikov, ki ga je oklical papež Benedikt XVI. ob 150-letnici smrti svetega arškega župnika Janeza Vianneya. Leto duhovnikov se bo začelo 19. junija letos in se končalo 19. junija 2010.

V odloku Apostolske penitenciarije so opisane pobožne vaje, ki so pogoj za popolni ali delni odpustek duhovnikov in tiste za vernike.

Duhovniki, ki so resnično spokorjeni, lahko prejmejo popolni odpustek katerikoli dan, ko bodo pred Najsvetejšim, ki bo izpostavljeno za javno češčenje, opravili vsaj hvalnice ali večernice in bodo po zgledu svetega Janeza Vianneya z veseljem in velikodušno delili zakramente, predvsem zakrament sprave, in bodo po veljavnih predpisih opravili sveto spoved, se udeležili evharističnega slavja in molili po namenu svetega očeta. Popolni odpustek lahko izprosijo tudi za pokojne duhovnike, da zanje darujejo sveto mašo, kot to urejajo veljavni predpisi.

Delni odpustek zase in za pokojne duhovnike duhovnik prejme vsakokrat, ko zmoli odobrene molitve za sveto življenje in sveto izpolnjevanje zaupane mu službe.

Vsak resnično spokorjen vernik pa lahko prejme popolni odpustek v Letu duhovnikov, in sicer: prvi in zadnji dan Leta duhovnikov, na dan smrti svetega JanezaVianneya (4. avgusta), vsak prvi četrtek v mesecu, ali pa kakšen drug dan, ki ga določi krajevni škof. V navedenih dneh naj verniki v cerkvi ali v molilnici pobožno prisostvujejo sveti maši in za duhovnike opravijo molitve Jezusu Kristusu, Velikemu Večnemu Duhovniku, in katerokoli dobro delo tistega dne, z namenom, da bo pomagalo posvečevati duhovnike in jih oblikovati po Jezusovem Srcu. Pred tem pa mora vsak vernik opraviti sveto spoved in moliti po namenu svetega očeta. Popolni odpustek lahko prejmejo tudi ostareli, bolniki in vsi tisti, ki zaradi zakonitih razlogov ne morejo zapustiti doma; v duši naj se odpovedo grehu, v sebi pa trdno sklenejo, da bodo pogoje opravili takoj, ko bo mogoče.

Vsak vernik pa prejme delni odpustek vsak dan, ko bo pobožno zmolil pet Očenašev, Zdravih Marij in Slava Očetu, ali drugo predpisano in odobreno molitev v čast Svetemu Jezusovemu Srcu, da bi duhovnikom izprosili čisto in sveto življenje.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh