Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odslej duhovne vaje v domačem okolju

Za vas piše:
J. Ž.
Objava: 30. 09. 2021 / 12:12
Oznake: Škof, Župnija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.09.2021 / 12:18
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odslej duhovne vaje v domačem okolju
Prostore Jakobovega doma bodo uporabljali veroučenci in drugi verniki ter romarji. FOTO: Jože Žerdin

Odslej duhovne vaje v domačem okolju

V lanskem letu so v dvojezični župniji Dobrovnik pristopili k ureditvi zgornjih prostorov Jakobovega doma. Zaradi epidemije korona virusa so dela nekoliko zastala, zato so jih ob pomoči številnih mojstrov in obrtnikov uspeli dokončati v letošnjem letu.

Sama ureditev je obsegala različna dela. Tako so opremili čajno kuhinjo, uredili sanitarije z namestitvijo tuš kabine in izdelali ter namestili 25 zložljivih postelj. S to ureditvijo je župnija omogočila izvedbo duhovnih vaj za veroučence v domačem okolju.

Vrata odprta tudi za romarje

Prostori bodo namenjeni tudi romarjem, ki bodo posamično ali v manjših skupinah romali po Jakobovi poti, ki pelje mimo župnijske cerkve sv. Jakoba, ki bodo obiskali župnijo in župnijsko cerkev ter jim omogočili prenočitev v Jakobovem domu. Šlo je za velik finančni zalogaj. Večji del sredstev je župnija pridobila od Vlade Republike Madžarske, del sredstev k ureditvi so prispevali starši veroučencev župnije Dobrovnik, manjkajoči del sredstev pa je pokrila župnija iz župnijskega sklada za obnove.

Nove prostore je blagoslovil murskosoboški škof dr. Peter Štumpf. FOTO: Jože Žerdin

Blagoslov prostorov

Ureditev zgornjih prostorov z blagoslovom so namenu predali v nedeljo, 25. julija ob župnijskem proščenju farnega zavetnika sv. Jakoba. Najprej je murskosoboški škof dr. Peter Štumpf v cerkvi daroval sveto mašo. Po maši se mu je za darovano mašo in blagoslov obnovljenih prostorov zahvalila Edit Varga, predsednica madžarske samoupravne narodne skupnosti Občine Dobrovnik, hkrati pa se je zahvalila državi Madžarski, da je finančno podprla obnovo. Škofu je v spomin podarila spominek iz rokodelske hiše v Dobrovniku. Po maši je bila na ploščadi pred cerkvijo krajša verska slovesnost, na kateri so se zbrali domači verniki.

Urejeni zgornji prostori Jakobovega doma v Dobrovniku. FOTO: J. Ž.

Zahvala vsem, ki so podprli ureditev

O pomenu nove župnijske pridobitve je zbranim spregovoril član gospodarskega sveta Jože Car, ki se je v imenu župnije zahvalil vsem, ki so finančno podprli ureditev zgornjih prostorov Jakobovega doma. Tako bodo lahko odslej veroučenci in drugi verniki na duhovnih vajah in raznih srečanjih poglobili svojo vero, romarji pa bodo v domu našli svoj kraj miru, počitka in oddiha. Blagoslov je opravil škof dr. Peter Štumpf, ob navzočnosti vikarja za narodne skupnosti v murskosoboški škofiji msgr. Franca Režonje, ki je letošnji zlatomašnik in nekdanji dobrovniški župnik. Pri blagoslovu je bil prisoten domači dobrovniški župnik mag. Simon Štihec. Po blagoslovu so si lahko verniki ogledali obnovljene prostore Jakobovega doma.





Kupi v trgovini

Blagoslavljaj naš narod!
Kulturna dediščina
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh