Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv Centra Aletti: tudi drugi jezuiti so prosili za izstop iz skupnosti

Za vas piše:
M.M.Š.
Objava: 19. 06. 2023 / 10:30
Oznake: Cerkev, Duhovnik
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 19.06.2023 / 12:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv Centra Aletti: tudi drugi jezuiti so prosili za izstop iz skupnosti
»Za pošteno in izčrpno obveščenost glede okoliščin, ki so privedle do izključitve, je treba upoštevati vsaj še nekaj elementov«. FOTO: FB/Centro Aletti

Odziv Centra Aletti: tudi drugi jezuiti so prosili za izstop iz skupnosti

Center Aletti je po zadnjih dogodkih v »primeru Rupnik« stopil v bran svojemu ustanovitelju in nekdanjemu vodji.

Na svoji spletni strani so minuli konec tedna objavili pismo, pod katerim se je podpisala Maria Campatelli, trenutna direktorica, skupaj »z ekipo Centra Aletti«.

Kot smo poročali, je Družba Jezusova Marka Ivana Rupnika izključila »zaradi njegovega trdovratnega zavračanja zaobljube pokorščine«: Rupnik namreč ni upošteval odločitve reda, naj svoje poslanstvo od letošnjega marca naprej opravlja v jezuitski skupnosti v Lombardiji.

FOTO: FB/Centro Aletti

Center Aletti na svoji spletni strani piše, da je treba »za pošteno in izčrpno obveščenost glede okoliščin, ki so privedle do izključitve, upoštevati vsaj še nekaj elementov«. Po njihovih navedbah naj bi Marko Rupnik že 21. januarja letos sam zaprosil za izstop iz Družbe Jezusove, ker naj bi številnim članom skupnosti »popolnoma umanjkalo zaupanje do predstojnikov«. Ti so po njihovem mnenju »žal večkrat pokazali svojo naklonjenost medijski kampanji, utemeljeni na obrekovalnih in nedokazanih obtožbah«, zaradi katerih so bili p. Rupnik in ves Center Aletti »izpostavljeni oblikam javnega linča«. Novinarjem pa niso bile zagotovljene pravilne informacije, »utemeljene na aktih in dokumentih v njihovi lasti, ki dokazujejo drugačno resnico od tega, kar je bilo objavljeno«, so prepričani v Centru Aletti.

Zaradi pomanjkanja zaupanja v predstojnike so tudi drugi jezuiti iz Centra Aletti zaprosili za izstop iz Družbe Jezusove. Slovenski člani ekipe so p. Milan Žust, p. Ivan Bresciani in p. Andrej Brozovič.

Z istim razlogom pomanjkanja zaupanja v predstojnike so namreč tudi drugi jezuiti iz Centra Aletti zaprosili za izstop iz Družbe Jezusove »in trenutno še čakajo na sklep tozadevnih postopkov, da bodo lahko še naprej opravljali svojo duhovniško službo,« piše Campatellijeva. Slovenski jezuiti, člani ekipe Centra Aletti, so p. Milan Žust, p. Ivan Bresciani in p. Andrej Brozovič.

V Centru Aletti menijo, da je jezuitska skupnost p. Rupniku naložila novo poslanstvo z namenom, da »vnaprej vzpostavi predpogoj za nepokorščino«, zavedajoč se, da Rupnik položaja v Lombardiji ne bo sprejel, ker želi sam izstopiti iz reda. Zato v centru predvidevajo, »da bo p. Rupnik ostal neomajen v svoji že izraženi odločitvi, da zapusti jezuitski red, in bo ta čas še naprej živel v cerkvenem občestvu in razločevanju«.

Kupi v trgovini

Dan pripoveduje dnevu
Duhovna rast
16,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh