Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Odziv ministrstva na odločbo US glede izobraževanja na daljavo

Za vas piše:
M. M.
Objava: 19. 10. 2021 / 08:15
Oznake: Mladi, Šolstvo
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 19.10.2021 / 08:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
Odziv ministrstva na odločbo US glede izobraževanja na daljavo
Ustavno sodišče RS. FOTO: Spletna stran Ustavno sodišče RS

Odziv ministrstva na odločbo US glede izobraževanja na daljavo

Ustavno sodišče je z delno odločbo ugotovilo, da je v neskladju z ustavo ureditev, po kateri lahko minister za izobraževanje sam odredi izobraževanje na daljavo v osnovnih šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami.

Ustavno sodišče je presojalo 104. člen Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic COVID-19 (ZZUOOP), ki pooblašča ministra za izobraževanje, da v različnih vzgojno-izobraževalnih organizacijah, če je to potrebno za omilitev in odpravo posledic covida-19, sam odredi izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo. »Navedeno zakonsko določbo, ki posega v človekovi pravici do izobraževanja oziroma do usposabljanja je presojalo v delu, v katerem se nanaša na odreditev šolanja na daljavo v osnovnih šolah ter šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami,« so sporočili z Ustavnega sodišča RS.

Preširoka pooblastila 

Ustavno sodišče se je pri presoji osredotočilo na očitek pobudnic, da daje izpodbijana zakonska ureditev ministru za izobraževanje bianco pooblastilo, da sam odloči o vsebini, načinu in trajanju ukrepa šolanja na daljavo. Ustavno sodišče je ugotovilo, da takšna ureditev, v kolikor se nanaša na osnovne šole ter zavode za otroke s posebnimi potrebami, pomeni preširoko polje proste presoje ministra za izobraževanje, poroča STA.

Ukrep ni vsebinsko opredeljen

Kot še piše v odločitvi sodišča, je to ugotovilo, »da ukrep ministra za izobraževanje o odreditvi izvajanja vzgojno-izobraževalne dejavnosti na daljavo v zakonu ni vsebinsko opredeljen. Prav tako zakon ne določa dovolj natančno meril oziroma okoliščin, pri katerih je mogoče v osnovnih šolah ter šolah in zavodih za otroke s posebnimi potrebami odrediti izobraževanje na daljavo. Poleg tega ni v zakonu nobenih varoval, s katerimi bi zakonodajalec poskrbel za posebej občutljive skupine otrok v primeru izvajanja izobraževanja na daljavo.«

Zakonodajalec tudi ni niti prostorsko niti časovno zamejil tega ukrepa. Prav tako ni določil ničesar v zvezi z dolžnostjo ministra, da se glede ukrepov posvetuje in sodeluje s stroko niti ni določil obveznosti ustreznega obveščanja javnosti. (Ustavno sodišče RS)

Pet za, štirje proti

Po navedba STA je Ustavno sodišče RS odločbo sprejelo s petimi glasovi proti štirim. Sodniki Špelca Mežnar ter sodnika Matej Accetto in Marijan Pavčnik so dali pritrdilna ločena mnenja, Dunja Jadek Pensa in Rajko Knez pa odklonilni ločeni mnenji.

Odprava neskladja v dveh mesecih

Ustavno sodišče RS je ugotovilo, da je izpodbijana zakonska ureditev v neskladju z drugim odstavkom 120. člena Ustave. »Odločilo je, da mora Državni zbor ugotovljeno neskladje odpraviti v roku dveh mesecev po objavi te odločbe v Uradnem listu Republike Slovenije, do odprave neskladja pa se ureditev, na podlagi katere lahko minister za izobraževanje odredi izvajanje vzgojno-izobraževalnega dela na daljavo, še naprej uporablja«, so sporočili.

Odziv ministrstva

Na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport so se na odločitev Ustavnega sodišča RS glede presoje 104. člena Zakona o začasnih ukrepih za omilitev in odpravo posledic covida-19 odzvali z naslednjim pojasnilom: »Kot vse do sedaj, si bo Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport še naprej prizadevalo, da se bo v obdobju sobivanja z virusom Covid-19 vzgojno-izobraževalni proces za vse skupine šolajočih in zaposlene izvajal na najbolj optimalen in za zdravje vseh vključenih varen način v aktualnih zdravstvenih in epidemičnih razmerah.«

Vse do drugačne ureditve, ki jo Državnemu zboru narekuje Ustavno sodišče, tako izpodbijani sklep kot določba zakona ostajata v veljavi. (Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport)


Nalaganje
Nazaj na vrh